Hlavní obsah

Tvrdík: Nepodporuji útok bez OSN

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Ministr obrany České republiky Jaroslav Tvrdík v rozhovoru pro deník Právo rozhodně odmítl jednostranný útok USA a Velké Británie proti Iráku. Spekulace o tom, že válka by mohla začít v řádu dnů, vidí Tvrdík vzhledem k připravenosti USA a Velké Británie jako více než reálné.

Foto: Petr Hejna

legendární hudební genius FZ

Článek

Spekuluje se, že válka proti Iráku je za dveřmi. Myslíte, že je otázkou dnů, kdy USA a Velká Británie zaútočí na režim Saddáma Husajna, nebo to ještě není zase až tak žhavé?

Jestli se mě ptáte jako ministra obrany, jako člověka, který má přístup k většímu množství zahraničněpolitických i vojenskoodborných informací, tak si skutečně myslím, že vojenský konflikt může začít v řádu dnů. Z pohledu vojenskoodborných schopností koalice vedené USA a Velkou Británií je možné označit připravenost k zahájení operace za ukončenou.

Vy jste často spojován s Američany, respektive jste brán za člověka, který s nimi je na stejné myšlenkové vlně. Podpořil byste jejich jednostranný akt, pokud by OSN operaci nezaštítilo?

Je strašně zajímavé, že když jsem se snažil v parlamentu obhájit nákup nadzvukových letounů, tak jsem byl přívrženci USA - nebo když použiji vaši formulaci, lidmi naladěnými na stejné myšlenkové vlně - označován za ničitele euroatlantického spojenectví. Dnes o mně říkají úplně něco jiného. Takové škatulkování odmítám a musím říct, že jsem schopen svůj pohled flexibilně modifikovat na konkrétní situaci. Jestli se ptáte, zda podporuji jednostranný útok USA a Velké Británie, odpovím vám, že nepodporuji.

Nicméně ještě před pár týdny jste prohlašoval, že Irák nedodržel řadu rezolucí Rady bezpečnosti OSN, a pro případný útok tedy není nutné přijímat další. Že zkrátka argument k útoku existuje už dávno.

Říkal jsem, že není potřeba nová rezoluce, nebo lépe, že nebude nová rezoluce Rady bezpečnosti OSN, protože pro ni není vůle v mezinárodním společenství. V této situaci stačí, když jeden nebo dva státy - a to se koneckonců teď také děje - použijí právo veta. A jestliže dnes je například Německo rozhodnuto neválčit za žádnou cenu, ani v situaci, kdy by inspektoři zbraně hromadného ničení přímo našli, tak potom nová rezoluce prostě nebude.

Naše pozice říká: bude-li existovat nový akt Rady bezpečnosti, tedy nikoliv pouze rezoluce, ale nový dokument vyjadřující společný názor všech členů, který bude konstatovat pokračující neplnění závazků mezinárodního společenství Irákem, pak musí svět konat.

Reklama

Výběr článků

Načítám