Hlavní obsah

Tvrdík demisi nechtěl stáhnout

PRAHA/PETROHRAD

Odstupující ministr obrany Jaroslav Tvrdík v pořadu České televize Špona ještě více umocnil zmatek kolem svého odchodu, když uvedl, že demisi, kterou podal ve čtvrtek, po pátečním rozhovoru s premiérem Vladimírem Špidlou vlastně nechtěl stáhnout.

Foto: Josef Zajíc
Článek

Tvrdík však uvedl, že po prohlášení předsedy vlády prý ale neměl jiné východisko. Nakonec po několika hodinách definitivně rezignoval.

Odstupující ministr rovněž řekl, že o chystaných škrtech v armádním rozpočtu, kvůli nimž podal demisi, se dozvídal až z médií nebo později než generální tajemník NATO.

Při nedávné návštěvě generálního tajemníka NATO George Robertsona v Praze Tvrdík podle svých slov vůbec nevěděl, o čem se s šéfem aliance bavili premiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Až následně jsem se dozvěděl, že mu oba oznámili, že budeme škrtat, u ministra zahraničí dokonce přes média. To mi přijde neuvěřitelné," řekl Tvrdík. Nebylo to podle něj poprvé, kdy se o záměrech snižovat výdaje na armádu dozvěděl z tisku.

Obrana je v kritické situaci

Tvrdík prohlásil, že resort obrany je v tuto chvíli v kritické situaci a svému nástupci nezávidí. "Reforma je zmrazená, pravděpodobně nebude pokračovat v původním konceptu," uvedl. Varoval, že dosluhující nadzvukové letectvo je velkým bezpečnostním rizikem. "Celá protivzdušná ochrana je ohrožena," prohlásil. "Reforma je v kritické fázi a já si myslím, že skončí v troskách. V tuto chvíli přijdeme o všechny peníze a začneme znova," varoval Tvrdík.

Prezident rozhodne až se vrátí z Petrohradu

Prezident Václav Klaus rozhodne o demisi ministra obrany Jaroslava Tvrdíka až po návratu do Prahy. Řekl to v sobotu novinářům v Petrohradu, kde se účastní vrcholné schůzky Rusko-Evropská unie. Klaus by se měl vrátit do vlasti v neděli odpoledne. S Tvrdíkem se ovšem setkal už v pátek v Praze těsně před odjezdem na letiště a doporučil mu, aby si vybral - buď opustí vládu, nebo sliby, které dal voličům.

"Podávání demise není hříčka, podávání demise není žertík, podávání demise je ústavní krok a myslím, že s ním plýtvat a dělat krok tam či onam není správné, a to si musí každý ministr rozmyslet zásadním způsobem," řekl dnes novinářům Klaus. Komentoval tak způsob, jakým Tvrdík svou rezignaci podal.

Premiér hledá nového ministra

Premiér Vladimír Špidla vybírá nástupce Jaroslava Tvrdíka. Jména možných kandidátů na nového ministra obrany si zatím nechává pro sebe. Jednání "jsou na začátku, nikoliv úplném, takže to teď ještě nejde říct", řekl v sobotu Špidla ČTK v Ostravě. Sám Tvrdík by ve svém křesle rád viděl někoho z trojice svých náměstků, jimiž jsou Miroslav Kostelka, Jaroslav Škopek nebo Jan Váňa.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr obrany Tvrdík rezignoval

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nesouhlasí s chystanou redukcí financí pro českou armádu, a proto dnes v 6:00 hod. dal svůj ministerský post k dispozici...

Výběr článků

Načítám