Hlavní obsah

Tvrdík definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek se ministr obrany Jaroslav Tvrdík rozhodl rezignovat a informoval o tom premiéra Vladimíra Špidlu. Po pátečním jednání s předsedou vlády však Tvrdík demisi stáhl. Je podvečer a vše je opět jinak. Tvrdík sdělil, aby jeho demise byla považována za platnou a to jen krátce poté, co prezident Klaus oznámil, že trvá na tom, aby mu byla předána.

Foto: Ondřej Kořínek

Požár bytu v Praze - Modřanech

Článek

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) již jednal o nástupci ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který dnes podal demisi. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo. Předseda vlády dnes ČTK řekl, že nový ministr má být opět civilní osoba. Tvrdík by si přál, aby se jeho nástupcem v čele resortu - i když třeba jen na přechodnou dobu - stal některý z trojice jeho náměstků Miroslav Kostelka, Jaroslav Škopek nebo Jan Váňa.

Všichni tři jsou, stejně jako Tvrdík, bývalí vojáci, na ministerstvu ale působí jako civilisté.

Dopis ministra Jaroslava Tvrdíka předsedovi vlády Vladimírovi Špidlovi
Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych se Vám omluvil, ale po poradě s rodinou a nejbližšími spolupracovníky Vás žádám, abyste demisi podanou pod čj. 3316/2003-8764 považoval stále za platnou. Současně Vám sděluji, že jsem se rozhodl rezignovat na poslanecký mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, na funkce ve vedení ČSSD a odejít z vrcholové politiky. Prosím Vás, abyste všechny mé výše popsané kroky považoval za nevratné. Vážím si Vás a vím, že svým rozhodnutím Vám způsobuji další komplikace v již tak nelehké situaci, ale své další působení v politice z osobních důvodů nadále nepovažuji za vnitřně hájitelné. Funkci ministra obrany jsem chápal jako službu této zemi a svoji "misi" v tomto významu považuji za ukončenou. Za svoje rozhodnutí a způsobené komplikace se Vám upřímně omlouvám. Vám i vládním kolegům přeji mnoho pracovních i osobních úspěchů. Děkuji za pochopení a s úctou Jaroslav Tvrdík
Zdroj: ČTK

Po jednání s premiérem

V pátek Tvrdík přislíbil do tří měsíců přepracovat reformu ozbrojených sil, a to s omezenými financemi. S premiérem Vladimírem Špidlou se dohodl, že armáda dostane v přístích 5 letech 1,9 % HDP. Právě peníze, přesněji jejich nedostatek, přitom vedly Tvrdíka k podání demise. Původní příslib, se kterým začal připravovat reformu, totiž zněl na roční příspěvek ve výši 2,2 procenta HDP. Reforma veřejných financí však "zkrouhla" peníze pro armádu na 2,05 procenta a s tím Tvrdík nesouhlasil.

Na páteční schůzce se však s premiérem dohodl, a to i za předpokladu, že dostane z rozpočtu ještě méně financí - v příštích 5 letech to bude pouze 1,9 procenta HDP. Tvrdík zároveň oznámil, že v nejbližších hodinách se hodlá vzdát svého poslaneckého mandátu.

Špidla je rád

"Pro mne je to věc, která bude vyžadovat plnou koncentraci a plné úsilí a já nemůžu drobit své úsilí v těch kritických chvílích na více míst," řekl Tvrdík. Úkol ministra při definici nové podoby armády v nových ekonomických podmínkách je pro něj prioritou. "Budu se snažit této zemi sloužit, co nejlépe to půjde na postu ministra obrany," dodal.

Špidla podotkl, že základní věcí je reforma veřejných financí. "Konstatuji, a nikdy jsem o tom nepochyboval, že ministerstvo obrany se včlenilo do tohoto konceptu. Zadání je jasné," poznamenal. Je prý rád, že k tomuto rozhodnutí dospěli. "Nevidím žádné důvody pro to, aby pan ministr Tvrdík dále nepůsobil ve vládě," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr obrany Tvrdík rezignoval

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nesouhlasí s chystanou redukcí financí pro českou armádu, a proto dnes v 6:00 hod. dal svůj ministerský post k dispozici...

Výběr článků

Načítám