Hlavní obsah

Tunelování vlastní firmy bude beztrestné

Právo, Ivana Cihlářová
PRAHA

Minimálně upřímné poděkování si museli vysloužit poslanci a senátoři od podnikatelů trestně stíhaných či již odsouzených za vytunelování vlastní firmy. Od ledna příštího roku už nebude jejich jednání trestným činem.

Článek

Při projednávání nového trestního zákoníku ve Sněmovně totiž z něj poslanci na návrh svého kolegy z ODS Marka Bendy vypustili příslušné ustanovení, podle něhož byli někteří podnikatelé v minulosti obviněni. Týká se to například podnikatele a někdejšího majitele hokejového Vsetína Romana Zubíka, který byl vloni v prosinci zatím nepravomocně odsouzen na sedm a půl roku za vytunelování vlastní společnosti Sezoos Oil, nebo bývalé herečky Regina Rázlové, která je spolu s dalšími čtyřmi lidmi trestně stíhána za vytunelování Skloexportu.

Poslední nadějí na obrat přitom ještě byl Senát, který může zákony vrátit Sněmovně s pozměňovacími návrhy. Horní komora ale minulou středu hlasy senátorů ODS, KSČM a čtyř nezávislých nový trestní zákoník zamítla, což tuto možnost zhatilo.

Vzhledem k vetu horní komory sice bude muset o kodexu znovu hlasovat ještě Sněmovna, tam ale pro zákoník prvně zvedlo ruku 106 poslanců a zdá se tedy pravděpodobné, že potřebných 101 hlasů získá i podruhé.

Jakmile začne nový kodex 1. ledna 2007 platit, všechna trestní stíhání zahájená podle vypuštěného paragrafu budou muset být zastavena a lidé již odsouzení propuštěni z vězení.

Zubík a Rázlová mají i jiné paragrafy

Řada tunelářů je naštěstí stíhána podle více paragrafů, takže problémy se soudy budou mít dál. To je případ jak Zubíka, tak Rázlové i jejích spoluobžalovaných.

"Jsou stíháni ještě podle paragrafu poškozování věřitele. Hrozil by jim ale mírnější trest, místo pěti až dvanácti let jen dva až osm let vězení," řekl Právu žalobce v kauze Skloexportu Ivan Bernátek.

Co Sněmovna vypustila:

"Stejně bude potrestán, kdo jako pracovník, člen orgánu, společník, podnikatel, nebo účastník na podnikání dvou nebo více podniků nebo organizací se stejným nebo podobným předmětem činnosti v úmyslu uvedeném v odstavci 1 uzavře nebo dá popud k uzavření smlouvy na úkor jedné nebo více z nich."

(Odstavec 2, paragraf 128 - zneužívání informací v obchodním styku, nyní platného trestního zákona)

Ten zároveň odmítl tvrzení, že tunelování je možné dobře stíhat i podle jiných paragrafů. "Samozřejmě že ne, to je speciální skutková podstata, která postihuje právě tunely. Ale asi jsme je zřejmě už postihli všechny," poznamenal Bernátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám