Hlavní obsah

Trutnovská lékárna s vlastní dezinfekcí skončila. Došel líh

Právo, Vladislav Prouza
Trutnov

Lékárna U Řeky v Trutnově, která začala před třemi týdny zřejmě jako první v Česku připravovat vlastní dezinfekci, možná s přípravou nedostatkového dezinfekčního roztoku načas skončí. Trutnovským lékárníkům schází základní surovina, obyčejný líh.

Foto: Pro Právo Ondřej Bednařík

Příprava dezinfekčního roztoku v trutnovské lékárně

Článek

„Máme poslední zbytky. Momentálně nejsme schopni kvůli nedostatku čistého lihu a pomalu i denaturovaného dezinfekci v požadovaném množství připravovat.  Zřejmě budeme nuceni načas skončit, přestože poptávka je obrovská,“ přiblížil spoluprovozovatel lékárny Ondřej Bednařík.

Chronický nedostatek lihu donutil lékárníky z Trutnova nyní prodávat jednu, maximálně dvě lahvičky na osobu. „Lidé by to brali po tuctech, což si nemůžeme dovolit, jelikož bychom za chvíli neměli nic. Nezbylo než začít prodej regulovat. Předpokládám, že brzy všechno doprodáme a odhadem do dnešního večera budeme na nule,” řekl Právu ve čtvrtek Bednařík.

Wu-chan už nemá nové případy, experti počítají s koncem nákazy v řádu týdnů

Koronavirus

„Nějaký líh bychom koncem týdne snad mohli sehnat a začít znovu,“ předjímá lékárník, jenž se snažil nedostatkovou surovinu od zavedených dodavatelů ve středu marně sehnat. „Zaslechl jsem, že snad bývalý Babišův Agrofert by měl uvolnit desítky miliónů litrů. Ale to může být zase jenom planý slib,“ podotkl Bednařík.

Mnohým vytrhli trn z paty

Lékárna v Trutnově, kterou kopírovala řada českých apatyk, připravuje antiseptický roztok podle certifikované receptury Světové zdravotnické organizace (WHO). Výrobek posvětila Česká lékárnická komora. Lékárníci vytrhli na Trutnovsku trn z paty řadě organizací se zvýšenou frekvencí lidí. Mimořádnou nabídku dezinfekčního roztoku z koncentrovaného lihu, peroxidu vodíku, glycerinu a vody využívají státní instituce jako soudy nebo policie.

Nedostatek lihu odkáže odběratele na běžný trh, kde antiseptické přípravky – podobně jako skoro všechny ochranné pomůcky i mnohé léky – scházejí.

„Dodavatelům došel obyčejný paralen, což je takový lékárenský rohlík. Naštěstí zatím existuje srovnatelná náhrada. O dalším ani nemluvě,“ poznamenal Bednařík.

Novopacké sdružení mělo na skladě třikrát více roušek než stát

Koronavirus

Respirátory ani roušky si trutnovští lékárníci sami neušijí a výrobu dezinfekce mají omezenou přísnými regulemi. Připravit mohou z jedné várky pouze dvacítku stogramových lahviček. „Abychom mohli dezinfekci vyrábět ve velkém, museli bychom splňovat podmínky výroby,“ vysvětlil Bednařík.

Koronavirový byznys

Dezinfekce z trutnovské lékárny U Řeky je zhruba dvakrát dražší než obdobné přípravky od běžných dodavatelů, kteří ale v tomto sortimentu nemají soukromým lékárnám co nabídnout. Podle některých zdravotníků se nyní v Česku naplno rozjel slušný koronavirový byznys.

„Situace dospěla tak daleko, že lidé při nákupu ochranných prostředků a pomůcek přestali koukat na peníze a vůbec nezkoumají, kolik co stojí. Jsou rádi, že vůbec něco seženou. Samotní dodavatelé odešli od běžných slev a výrobky pálí za plnou cenu,“ konstatoval lékárník. Obyčejná rouška se původně prodávala za tři koruny, naposledy za šest, a za kolik budou další, až budou, nedokážou prodejci odhadnout. Podle informací Práva čítá provize dealerů z takzvaného rouškového desetinu z celkového objemu obchodních transakcí s ochrannými pomůckami.

Reklama

Výběr článků

Načítám