Hlavní obsah

Trump poslal Zemanovi dopis s gratulací

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman obdržel od svého amerického protějšku Donalda Trumpa dopis, v němž šéf Bílého domu gratuluje českému lidu k 101. výročí založení Československa. O dopisu v pondělí informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman se v New Yorku vyfotil se svým americkým protějškem.

Článek

„Jménem lidu Spojených států amerických blahopřeji lidu České republiky ke 101. výročí vaší samostatnosti v roce 1918,“ napsal Trump.

Připomněl zároveň 30. výročí sametové revoluce. „Spojené státy americké rovněž ctí a oslavují odvážné, oddané a vizionářské občany, kteří pomohli Československu vymanit se ze sovětského vlivu a komunistického útisku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomické svobody. Tyto ideály a hodnoty, které Spojené státy sdílejí s Českou republikou, utvářejí základy společné a pevné transatlantické aliance a přátelství,“ stojí v listu.

Američané jsou podle Trumpa vděční České republice za její závazek prosazovat mír a lidská práva. Šéf Bílého domu rovněž ocenil přínos účasti České republiky v Afghánistánu a její podporu jako ochranné síly v Sýrii.

Trump poslal Zemanovi dopis

Domácí

Dopis v podobném duchu zaslal Trump Zemanovi při stejné příležitosti již loni.

Česká republika si v pondělí připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu. Budou se konat tradiční pietní akce v Praze na Vítkově, na Pražském hradě nebo u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Vítejte v úspěšné zemi, gratuloval velvyslancům Zeman

Domácí

Už v neděli se prezident tradičně sešel se zahraničními velvyslanci. Oslavy se letos na rozdíl od loňského stého výročí nekonají za účasti zahraničních státníků. Loni do Prahy přijel například francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, představitelé Slovenska a zástupci dalších evropských zemí. Na vojenskou přehlídku zavítal americký ministr obrany James Mattis.

Reklama

Výběr článků

Načítám