Hlavní obsah

Trosečník ze Severního moře je z Mladé Boleslavi

Právo, Novinky, Radek Plavecký
MLADÁ BOLESLAV

Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem, je skutečně Čech. Svého syna Jiřího Kvapila v něm ve středu poznala jeho osmdesátiletá matka Ludmila z Mladé Boleslavi.

Článek

Žena muže potznala podle fotografie Interpolu. Právu se podařilo sejít s jeho matkou ve středu vpodvečer. "Syn je vážně nemocný a od toho se odvíjí asi všechno jeho počínání," říkala nalomeným hlasem více než osmdesátiletá žena.

"Pan Kvapil žil dlouho v emigraci, tady se jen krátce objevil a zase zmizel," řekl Právu zástupce ředitele mladoboleslavské policie František Dvořák. Jak matka vzpomínala, Jiří se narodil v Domažlicích, pak se s rodinou přestěhovali do Mladé Boleslavi, kde chodil na základní školu a maturoval na průmyslovce.

"Je moc šikovný a zručný. Po maturitě odešel do Prahy, ještě něco studoval, ale nakonec odjel do Ameriky. Odevšad mi posílal pohlednice, protože mě má rád, ale při poslední návštěvě si všechno odvezl," vyprávěla matka trosečníka.

Manželku a děti Jiří nemá, nejspíš žije sám. O tom zda by ho chtěla jeho matka vidět doma v Mladé Boleslavi, žena nechtěla mluvit.

Trosečník tvrdil, že je Američan

Muž původně tvrdil, že je Američan a strávil několik dní plavbou na voru, postaveném z dřevěných fošen a čtyř plechových sudů. [celá zpráva] Námořníci ho nalezli s omrzlinami na nohou a dehydrovaného. Záhadný trosečník udával, že byl vyhozen z lodi, na jejíž jméno si ale nepamatuje.

Neměl u sebe žádné doklady, ale mluvil perfektně anglicky a tvrdil, že se jmenuje George Williams. Dlouhou dobu prý strávil v USA, ale narodil se v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Trosečník údajně pracoval v Evropě, ale nechtěl říct kde.

Stejně jako záhadný "pianista" loni ve Velké Británii, přijel i tento podivín prakticky odnikud a za každou cenu tajil své pravé jméno i původ. Po téměř měsíční usilovné práci však Seveřané jeho totožnost vypátrali.

 Nyní je v uprchlickém táboře ve švédském Göteborgu a po vyšetření celého případu by měl být převezen do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédský tanker našel českého Robinsona

Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem, je podle informace švédského rozhlasu Čech....

Výběr článků

Načítám