Hlavní obsah

Tříkrálový průvod s velbloudy prošel centrem Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Centrem Prahy se v neděli odpoledne za velkého zájmu lidí vydal tříkrálový průvod, připomíná konec Vánoc a upozorňuje na každoroční charitativní sbírku. V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci, jak bývají tradičně zpodobňováni ve výjevech Ježíšova narození.

Tříkrálový průvod s velbloudy prošel centrem PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Trasa průvodu vedla přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde u živého betlému mudrci předali své dary narozenému Ježíškovi. Následovala Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Tříkrálový průvod se vydal centrem Prahy.

Tříkrálová sbírka každoročně pomáhá sociálně slabým lidem. Koledníkům v neděli v kostele sv. Tomáše před zahájením průvodu požehnal kardinál Dominik Duka. „Zjevení Páně je starší svátek, než narození Páně,” řekl. Dodal, že stejně jako narození Krista je důležité i šíření zprávy mezi další národy a že svátek má původ ve Španělsku, ze kterého pochází řád augustiniánů, pod který kostel sv. Tomáše spadá. Kardinál také řádu poděkoval, stejně jako Charitě za organizaci každoroční sbírky.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Centrem Prahy prošel tříkrálový průvod.

Na Staroměstském náměstí potom kardinál uvedl, že podle Johannese Keplera nemohla být hvězda, která podle tradice mudrce přivedla do Betléma, kometou, a to už proto, že ta obvykle značí neštěstí. Podle astronomovy hypotézy tak šlo o konjunkci Jupitera se Saturnem, což patrně odpovídá historii. Duka zmínil i další historické prameny, které příchod Krista měly zvěstovat. "Narození Ježíše Krista není pohádka, ale skutečnost, která změnila svět," řekl Duka.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci.

Po jeho promluvě si lidé na přeplněném náměstí mohli poslechnout Rybovu vánoční mši. Zahrál ji Svatojakubský orchestr St. Jacobi Camerata a varhaník Vladimír Roubal, zpívali sólisté Národního divadla Lucie Silkenová, Stanislava Jirků, Martin Slavík a Luděk Vele a pěvecké sbory z Prahy, Rakovníka a Karlových Varů.

Tříkrálová sbírka se koná již podvacáté

Letos se sbírka, kterou pořádá Charita Česká republika, koná podvacáté. Počet dobrovolníků, kteří po celé České republice vybírají příspěvky letos podle informací Charity dosáhl 70 tisíc.

Loni se při sbírce vybralo 122,3 milionu korun, celkem to za dobu jejího fungování bylo přes 1,36 miliardy. „Pokud nám dárci zachovají přízeň a dosáhneme podobného výtěžku jako v minulém ročníku, budeme moci říct, že jsme během dvaceti let vybrali pro lidi v nouzi téměř jeden a půl miliardy korun,” uvedl ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci.

Výtěžek sbírky míří každý rok na řadu projektů, které Charita organizuje pro pomoc potřebným. Jde například o pravidelnou obměnu vozů pro ošetřovatelky a pečovatelky.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

V čele procesí tradičně vyjeli tři jezdci na velbloudech, odění jako mudrci.

Část peněz letos poslouží také na nákup automobilu pro svoz zdravotně handicapovaných dětí pro Farní charitu Česká Lípa. Peníze půjdou také na plány charit v Rumburku, Bohumíně, Ústí nad Orlicí, Blansku, Rajhradu či Přerově. Do sbírky je možné přispět i formou dárcovských SMS nebo darem na účet, a to celoročně. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v zemi.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Tři králové s dary narozenému Ježíškovi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám