Hlavní obsah

Tričko může zachránit život

Právo, Václav Pergl

Zdravotnická záchranná služba ČR (ZZS) se společně s Horskou službou ČR zapojila do projektu RescueMe. Ten má za úkol usnadnit záchranným složkám identifikaci postiženého, urychlit určení anamnézy a tím zefektivnit celý záchranný proces.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Základem nového systému je tričko, na jehož rub si člověk nechá natisknout nejdůležitější data ze své anamnézy. Například že trpí alergií, je diabetik nebo že má v těle kardiostimulátor. Dále jméno, bydliště a kontakt na blízkou osobu.

„Všechna tato data usnadní záchranářům jejich činnost, pokud najdou člověka v bezvědomí nebo ve stavu, kdy není schopen odpovídat na otázky,“ řekl včera na dotaz Práva prezident Asociace ZZS a ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje MUDr. Marek Slabý.

Stačí vyhrnout tričko

Potisk je na rubu trika, citlivá data tudíž nejsou na první pohled viditelná. Záchranář ale podle oficiálního loga na samotném triku nebo na nášivkách či visačkách na svrchních částech oděvu pozná, že osoba je zapojena do systému. Postiženému vyhrne tričko naruby a vše důležité z něj vyčte.

Nejčastějšími důvody výjezdů záchranné služby jsou podle statistik úraz, dopravní nehoda, akutní infarkt myokardu a cévní mozková příhoda. Ve všech těchto případech je úspěšnost záchrany závislá na rychlosti, s jakou se postiženému dostane první pomoci. „Velmi často jde doslova o vteřiny,“ zdůraznil Slabý.

Výběr článků

Načítám