Hlavní obsah

Třicetikoruna za recept má být už v ceně léků

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Třicetikorunový poplatek za recept, který se podle vládního návrhu má platit v lékárně, se zřejmě z ruky do ruky lékárníkovi platit nebude, protože má být zahrnut v ceně léku a jeho úhrady od zdravotní pojišťovny.

Článek

"Kdybychom neuděli nic, tak od příštího roku se zvýší sazba daně z přidané hodnoty u léků z 5 na 9 procent a kromě toho by lidé ještě platili třicetikorunový poplatek za recept. Jejich peněženka by byla tedy zatížena víc," vysvětluje návrh Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Jak mluvčí dodal, třicetikoruna za recept se překlopí do snížení marží lékárníků. Tím pádem by v příštím roce měly být v lékárnách léky levnější než dnes.

Zjednodušeně řečeno, pokud bude lék drahý, pacient na něj doplatí méně než dosud. U levnějších léků bude ale pro něj efekt zanedbatelný. Ministerstvo tak chce dosáhnout, aby všechny léky, které jsou volně dostupné a pod cenovou hranicí třiceti korun, si lidé platili sami a lékaři na ně nevystavovali recepty.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba Právu řekl, že je proti plošnému snížení marží lékárníků. "Návrh se mi nelíbí, jsem z něho rozpačitý," prohlásil. Lékárníci, kteří vždy odmítali třicetikorunový poplatek vybírat, navrhují jinou cestu: z konkrétní ceny léku nebo jeho doplatku by lékárník při jeho výdeji odečetl 30 korun. To se ale zase nelíbí ministerstvu zdravotnictví.

Ministerstva z kola ven

Novinkou návrhu o změnách ceny léků je, kdo tyto ceny bude určovat. Až dosud maximální ceny léků určovalo ministerstvo financí a úhrady od zdravotních pojišťoven ministerstvo zdravotnictví. Nově má jak ceny, tak úhrady stanovovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL). Jeho závěry pak ministerstvo zdravotnictví vydá ve formě vyhlášky.

"To je obrovský růst korupčnosti prostředí. Jeden či dva úředníci SUKL budou rozhodovat o 60 miliardách korun, které ročně za léky vydáme. ČSSD je rozhodně proti," řekl Právu stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám