Hlavní obsah

Třícentimetrové kroupy, průtrže mračen a silný vítr. Na Česko se valí bouře z Bavorska

Aktualizováno

Velmi silné bouřky s přívalovými dešti a kroupami o velikosti až tři centimetry zasáhnou v nejbližších hodinách část Plzeňského a Karlovarského kraje, varují meteorologové. Z Bavorska postupuje na Česko bouře, kterou provází nárazový vítr, vydatné srážky a velké kroupy.

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr na Litické přehradě v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Bouřka zasáhne okresy Domažlice a Tachov a při svém postupu k severu postihne i okresy v Karlovarském kraji," uvedl večer Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

Německo zasáhla prudká bouře.

Zároveň se podle nich budou tvořit v Karlovarském a Plzeňském kraji další silné bouřky, které mohou doprovázet nárazy větru a přívalový déšť. V souvislosti s bouřkami může podle meteorologů hrozit rozvodnění menších toků, zatopení sklepů či podemletí silnic a také pády větví.

Lidé by měli kvůli větru upevnit předměty volně položené venku, třeba zahradní nábytek. Bouřky budou během noci na sobotu slábnout.

V Německu už bouřky zuří. Nejhorší situace je v pásu od jižního Bavorska přes Durynsko až po Šlesvicko-Holštýnsko.

Silný vítr a přívaly deště působily vykolejení vlaku ve městě Stadroda v Durynsku. Místní trať zavalilo bahno a kamení po silné bouři, která se oblastí prohnala. Lehce se zranilo osm lidí. Podobné problémy hlásí také železnice v Sasku a Dolním Sasku.

Na mnoha místech Durynska pršelo tak vydatně, že během krátké doby spadlo až 50 centimetrů vody.  Mnohé silnice a ulice byly zatopené, s přívaly vody se potýkaly také rychlostní silnice a dálnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám