Hlavní obsah

Třetina ministrů je rozhodnuta pro gripeny

– PRAHA
Právo, dan, lan

Nejméně třetina ze 17 členů české vlády se už veřejně vyslovila pro nákup letky 14 švédských strojů gripen. Ministři dali najevo, že se při výběru stíhaček budou řídit radou odborné komise. Ta vládě doporučila jako nejlepší právě gripeny.

Foto: Petr Hejna
Článek

Lidovci již oznámili, že pro ně budou hlasovat všichni tři jejich ministři. Podobně uvažuje ministr obrany, nestraník Miroslav Kostelka, a několik soc. dem. Naznačil to například šéf financí Bohuslav Sobotka, či unionista Pavel Němec.

Premiér Vladimír Špidla, o němž je známo, že se ze strategických hledisek přiklání k americkým strojům F-16, řekl Právu, že se definitivně rozhodne až ve středu "po vyslechnutí rozpravy ve vládě".

Vicepremiér Sobotka na dotaz Práva, zda existují nějaké politické důvody, které by mohly převážit doporučení komise, uvedl: "Jsou tady stejně silné politické argumenty a rozhodnout by měly technicko-ekonomické podmínky." Dal tím nepřímo najevo příklon k doporučení komise, která posuzovala právě tyto okolnosti.

Němec podpoří komisi

Podobně se k tomu, jak bude hlasovat, vyjádřil i ministr pro místní rozvoj a místopředseda US-DEU Pavel Němec. "Neobjevily se žádné pochybnosti o postupu výběrové komise vzhledem k tomu, že ti, co tam sedí, jsou daleko větší experti než členové vlády na posouzení těch nabídek. Takže já v tuto chvíli nemám důvod nepodpořit názor komise," řekl Právu Němec.

Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) řekla Právu, že předběžnou představu o tom, pro které letadlo zvedne ruku, již má, ale do poslední chvíle, jak dodala, může být ovlivněna diskusí ve vládě. "Komisi, která byla velmi široká a podle mého soudu rozhodla velmi fundovaně, beru velmi vážně," uvedla.

V pořadí, které komise vypracovala, se za gripeny umístily belgické F-16, za nimi se ocitly kanadské hornety F/A-18 a po nich F-16 Nizozemska a USA.

Svoboda: není vymalováno na 50 let

Šéf obrany Kostelka se před nedávnem v doporučení vládě vyjádřil, že "ministerstvo obrany bude ctít doporučení komise". Pro gripeny nejspíš budou i všichni tři lidovečtí ministři - Libor Ambrozek, Milan Šimonovský a Cyril Svoboda, protože je k tomu orientuje usnesení stranického vedení.

"Rozhodnutí předsednictva KDU-ČSL a rozhodnutí té komise je velmi jasné vodítko," potvrdil Právu vicepremiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj ale nedokáže říci pro které letadlo se rozhodne, protože důležitá bude i rozprava ve vládě, která může leccos změnit. "Gripeny jsou možné řešení, aniž by se narušila vazba s euroatlantickým společenstvím," podotkl Svoboda pro Právo.

Dodal, že díky tomu, že Česko by získalo gripeny do pronájmu, dostala by česká vláda čas na jasné definování svých strategických zájmů. Za pět až deset let by se mohla rozhodnout znovu o té strategické variantě. "Mělo by být jasné, že rozhodnutí, které se učiní 17. prosince, neznamená, že je tady vymalováno na padesát let," zdůraznil Svoboda. Tím možná částečně uchlácholí Američany nespokojené s favorizovanými gripeny.

Politiky rozhořčil Stapleton

Ve čtvrtek politickou reprezentaci rozhořčily výroky odcházejícího velvyslance v Praze Craiga Stapletona, který se vyslovil pro vypsání nové soutěže. Pokud česká vláda vybere gripeny, bude to mít podle něj "politické a vojenské dopady" na vztahy mezi ČR a USA.

Premiér Špidla v pátek v Bruselu na otázku Práva, zda už má připravenu reakci na výrok velvyslance, odpověděl, že dosud nemá k dispozici přesnou citaci Stapletonových slov, nicméně dodal, že "česko-americké vztahy jsou založeny na daleko hlubších základech, aby je mohl podstatně ovlivnit jeden obchodní případ".

Na otázku amerického novináře, zda se Česko cítí být ve věci stíhaček pod jakýmkoliv tlakem, Špidla řekl, že "toto strategické rozhodnutí přijme Česko zcela svobodně, jako suverénní stát. Mohu pouze říci, že se vláda rozhodne po svébytné úvaze."

Reklama

Související témata:

Související články

Ministři: stíhačky musíme posoudit i politicky

Většina ministrů soudí, že jednání o výběru čtrnácti stíhaček pro českou armádu bude ještě složité, ačkoli komise určená k přezkoumání pěti nabídek jednomyslně...

Lidovci chtějí prosadit gripeny

Tři lidovečtí ministři Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek budou ve vládě hlasovat pro nákup stíhaček gripen. Jednomyslně se totiž dohodli...

Výběr článků

Načítám