Hlavní obsah

Třetina Čechů chodí o Vánocích do kostela

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přesto, že jsou Češi dlouhodobě jedním z nejateističtějších národů a 68 procent lidí v Boha nevěří, zhruba polovina se jich alespoň ojediněle zúčastní bohoslužeb. Více než třetina lidí uvedla, že návštěva kostela v době Vánoc patří v jejich rodině k tradičním zvykům. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Nejsvětější Trojice v Kameničkách

Článek

Do některého ze svatostánků zamíří o Vánocích necelé dvě pětiny lidí (39 procent). Čísla se přitom dle agentury v posledních letech příliš nemění.

Ve víře v Boha existují v rámci České republiky tradičně výrazné rozdíly. Věřících je nejvíce na Moravě, přičemž v jejích jižních a východních částech se jedná téměř o polovinu obyvatel. V Čechách, především na západě a severu území, je věřících méně než čtvrtina.

V průměru věří v Boha 32 procent české populace. Podíl věřících roste s věkem, přes 40 procent z nich je starších 60ti let a víru více hledají ženy než muži.

I přes převládající ateismus polovina lidí připouští, že alespoň jednou za rok zajde na bohoslužbu. Častěji, tedy alespoň jedenkrát za měsíc chodí do kostela téměř výlučně lidé věřící.

Anketa

Jak často chodíte do kostela?
Jen o Vánocích
20 %
Každou neděli
20 %
Vícekrát týdně
20 %
Jen výjimečně
20 %
Nikdy
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63690 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám