Hlavní obsah

Trestní oznámení na Nečase za pomluvu Michálka žalobci odložili

Právo, Radim Vaculík
Praha

Státní zastupitelství v Praze 1 tento týden uložilo k ledu trestní oznámení na premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli jeho výrokům na adresu bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Oznámení pro trestný čin pomluvy podal loni 20. prosince rakouský občan českého původu Philipp Janýr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Janýrovi se nelíbily slovní výpady premiéra v médiích směrem k Michálkovi, který odhalil údajnou korupci na ministerstvu životního prostředí a tamním fondu, jemuž šéfoval.

Premiér tehdy Michálkovi vytkl, že namísto toho, aby s podezřením o možném korupčním jednání na ministerstvu šel na státní zastupitelství nebo policii, tak „celé měsíce pobíhal po ministerstvu s nahrávacími zařízeními“.

Označil ho za „totálně nevěrohodného“ a navíc uvedl, že Michálek možná chtěl nahrávat i jeho samotného. Michálek za ta slova požadoval od Nečase veřejnou omluvu.

Státní zastupitelství nyní rozhodlo, že v případě nejde o podezření z trestného činu pomluvy a dále tedy věc řešit nebude. Důvodem je především fakt, že se Nečas nakonec Michálkovi přes média opravdu omluvil a ten mu za to poděkoval.

„Je zcela zjevné, že Libor Michálek nepřistoupil k ochraně svých práv žádnými prostředky občanského práva a naopak přijal omluvu premiéra pana Petra Nečase,“ konstatovala ve svém usnesení, jehož kopii má Právo k dispozici, šéfka žalobců z Prahy 1 Šárka Pokorná.

Doplnila, že v případě nesouhlasu s jejím stanoviskem se může oznamovatel obrátit se stížnosti na nadřízené státní zastupitelství. Janýr to ale neudělá a věc tak definitivně končí.

„Se závěrem státní zástupkyně je nutno souhlasit a nebudu se odvolávat. Petr Nečas se mezitím za své výroky veřejně omluvil. Je nutno však zdůraznit, že po omluvě nenásledovalo opětovné jmenování Libora Michálka do funkce, ze které byl neprávem odvolán,“ sdělil v pátek Janýr Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiér Nečas se omluvil Michálkovi

Premiér Petr Nečas (ODS) se omluvil odvolanému řediteli Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi. Bývalý ředitel fondu, který odhalil aféru, na...

Výběr článků

Načítám