Hlavní obsah

Trest za schůzku s Bradáčovou: Martinec má osekaný plat

Právo, Jakub Troníček
Praha

Bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec byl podle zjištění Práva zatím nepravomocně potrestán za schůzku s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, která vedla k jeho rezignaci. Za vyzrazení citlivých údajů z vyšetřovacího spisu má mít na dva měsíce osekaný plat.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Článek

Martinec se podle svých nadřízených z Policejního prezidia ČR choval nestandardně, když v březnu na soukromé schůzce Bradáčové prozradil, že její manžel figuruje v jedné z kauz. Pražská vrchní státní zástupkyně si to vyložila tak, že její muž bude obviněn, nic takového se ale nestalo.

A podle závěrů kázeňského řízení Martinec mluvil více, než měl. „Bylo konstatováno pochybení,“ sdělil náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Václav Kučera. Za neoprávněné poskytnutí informací ze spisu má mít Martinec na dva měsíce snížený plat o deset procent.

Verdikt ale není definitivní. „Nyní běží lhůta, a já předpokládám, že se odvolám,“ řekl k tomu Právu Martinec. Po rozvíření sporu s Bradáčovou na svou funkci rezignoval.

Formálně nicméně povýšil – Kučera ho totiž jmenoval náměstkem šéfa celorepublikové kriminálky, který má celorepublikové útvary pod sebou.

A podle aktuálního vyjádření policejního prezidenta Martina Červíčka se ani po případném potvrzení kázeňského trestu o toto místo Martinec obávat nemusí.

„Nevidím důvod, abych s ním kvůli tomu už dál nepočítal. Kázeňských trestů je u policie uděleno několik stovek ročně,“ poznamenal šéf policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám