Hlavní obsah

Trenér Straka si musel udělat zkoušku z češtiny

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Podmínky státní byrokracie, které musí překonat každý cizinec při žádosti o české občanství, nemohl obejít ani bývalý trenér fotbalové Sparty a nynější lídr lidovců na Karlovarsku František Straka. Mezi zkoušky, které žadatelům ministerstvo vnitra připravilo, patří i test z českého jazyka.

Článek

Jako český rodák, který sice již skoro dvacet let žije v Německu, ale podle svých slov s českým jazykem problémy nemá, považoval test za zbytečný. "Byla to taková trapná zkouška, je přece jenom rozdíl v tom, když tam přijde Straka nebo někdo, kdo neumí mluvit, ale vztahuje se to na všechny, a tak jsem to absolvoval," řekl v pondělí Právu Straka.

Na další pohovor se chystá začátkem března, kdy by se o jeho občanství mělo rozhodnout. Podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové mají úřady na vyřízení žádosti 90 dnů a tato lhůta se v případě Straky již chýlí ke konci.

Straka tak získá občanství na poslední chvíli, protože do konce března všechny strany musí odevzdat hotové kandidátní listiny. Na nich se však nesmí objevit žádný cizinec.

Hned jak se stane českým občanem, chce rozjet Straka společně s karlovarskými lidovci předvolební kampaň. Jejich hlavním tématem bude - jak již dříve uvedl - sport a mládež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám