Hlavní obsah

Třeboňští rybáři začali s výlovem Rožmberka. Vyhlížejí i sumce Standu

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboňští rybáři začali v pátek s výlovem Rožmberka, největšího rybníku v České republice, který má rozlohu přes 640 hektarů. Jako jediný se musí před výlovem vypouštět čtrnáct dní dopředu. Sítě zatáhli rybáři ráno v půl osmé. A první ranní zátah už sledovaly desítky lidí přímo z hráze.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Rybáři při výlovu Rožmberka.

Článek

„Přivstali jsme si, ale stojí to za to. Sluníčko vychází, je to nádhera. K snídani si dáme kapra,“ řekl s úsměvem Milan Zahradník, který se přijel na výlov podívat z Jindřichova Hradce.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Výlov Rožmberka

Výlov krále rybníků potrvá až do neděle. „Očekáváme, že z rybníku vylovíme 150 tun tržních ryb, 120 tun z toho bude tvořit kapr a 30 tun počítáme na ryby vedlejší,“ uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Třeboňský kapr má před Vánocemi stát sto korun jako loni

Vánoce

Po celou dobu výlovu mohou lidé přímo na hrázi ochutnat rybí speciality a samozřejmě si čerstvé ryby zakoupit. „Kilogram kapra první třídy i výběrového prodáváme za 85 korun,“ dodal Malecha.

Sumec Standa

Rybáři doufají, že se letos povede chytit i sumce Standu, kterého sem před několika lety převezli z Bošileckého rybníka. Ten mu už totiž byl malý.

„Ne vždy se ho povede vylovit. Někdy nám zůstává v korytě Staré řeky, ale loni se to povedlo. Zvážili jsme ho a měl čtyřicet kilogramů,“ řekl Malecha s tím, že v pátek Standu zatím nikdo neviděl. „Pokud ho vylovíme, tak ho zvážíme a opět ho pustíme,“ dodal Malecha.

Největší nápor návštěvníků očekávají rybáři v sobotu a v neděli. Některé silnice vedoucí na hráz rybníku Rožmberk jsou jednosměrné a dopravu řídí policie.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Výlov Rožmberka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám