Hlavní obsah

Travný v Beskydech má být kvůli tetřevům bez turistů

Právo, Pavel Karban

Kvůli ochraně populace tetřeva hlušce zruší Klub českých turistů od května modrou turistickou trasu vedoucí přes vrchol Travný v Beskydech. Lesníci tak chtějí ochránit kriticky ohrožené ptáky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tetřev hlušec v tetřevně nedaleko obce Krásná v Beskydech

Článek

Právě na Travném totiž Lesy ČR vypustily za poslední tři roky v rámci návratu tetřevů do Beskyd 35 jedinců, kteří se vylíhli v nedaleké odchovně Řepčonka. Letos chce státní podnik vypustit do volné přírody dalších 15 až 20 ptáků.

O zrušení turistických značek požádaly Lesy ČR. Podle jejich mluvčí Evy Jouklové nejde o zákaz. „Místem jen nepovedou turistické značky jako dříve. Tetřev hlušec je velmi plaché zvíře. Uhynout může kvůli predátorům, ale třeba i proto, že je opakovaně rušené ve svém teritoriu. Proto jsme požádali Klub českých turistů (KČT) coby správce turistického značení o zrušení značek na vrchol Travného,“ vysvětlila s tím, že cesty se neruší.

„Odkloní se tak ale hromadné turistické akce a území bude podstatně méně vyhledávané. Lidé dají přednost jiným oblastem v Beskydech, výběr je v této lokalitě velký,“ podotkla.

Pustevny zdobí socha Svobody, Eiffelovka i pyramidy z ledu

Tipy na výlety

V praxi to bude vypadat tak, že KČT odkloní modrou trasu vedoucí na vrchol Travného na stávající značenou běžkařskou trasu a za vrcholem, na druhé straně, ji zase napojí zpět. „Na vrchol nepovedou od května značené turistické stezky, ale vstup není zakázán,“ ujistila Jouklová s tím, že pokuty lidem nehrozí.

To potvrdil i ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy František Jaskula. „Proti současnému stavu se ohledně sankcí nic nemění. Omezený je pouze vstup do rezervací,“ řekl a zdůraznil, že snížení tlaku lidí v dané lokalitě je nezbytné k zajištění přežití vypouštěných tetřevů. „Pokud se lidé budou pohybovat po stezkách a cestách mimo rezervace, například po trase původních značek, není jejich pohyb z důvodů ochrany přírody nijak omezen,“ nastínil.

Jaskula nevyloučil, že v budoucnu by Lesy ČR mohly vyhlásit zákaz vstupu do lesa, podobně jako v době kalamitních těžeb či kvůli krádežím vánočních stromků. Správa CHKO zatím o snaze vyhlásit zákaz nic neví a ani sama o něm neuvažuje.

V Brdech je chráněný skalní srub

Cestování

„Budeme se snažit apelovat na turisty, aby se pohybovali po značených cestách a vrcholové partie Travného byly co nejméně zatíženy návštěvníky. Mezi největší nebezpečí pro tetřevy patří zimní vyrušování, volné pobíhání psů mimo vodítko, procházení lesních porostů při sběru lesních plodů nebo noční akce,“ popsal ředitel Správy CHKO Beskydy a dodal, že Travný byl vybrán pro posílení kriticky ohroženého tetřeva záměrně, protože patří v Beskydech k nejméně turisticky navštěvovaným vrcholům a nabízí vhodné lesní prostředí s dvěma rezervacemi. „Ze snížení vyrušování navíc budou profitovat i další druhy, například jeřábek lesní,“ uzavřel Jaskula.

Reklama

Výběr článků

Načítám