Hlavní obsah

Transparency International podala další podnět Evropské komisi na Babiše

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík, Zdeněk Nevělík

Nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) podala ve středu dopoledne k Evropské komisi oficiální podnět kvůli podezření na střet zájmů českého premiéra a šéfa Hnutí ANO Andreje Babiše. Ten označil tvrzení organizace za nesmysly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Týká se jeho údajného hospodářského zájmu ve vztahu k holdingu Agrofert, který v minulosti vlastnil a poté z donucení na základě zákona musel akcie loni v únoru převést do svěřenských fondů.

Právu to sdělil šéf české pobočky TI David Ondráčka s tím, že kromě podnětu zasílá organizace také otevřený dopis adresovaný generálnímu ředitelství Evropské komise pro regionální politiku a také pro zemědělství.

Podle mínění TI existuje podezření na porušení unijních předpisů, konkrétně dvou nařízení. Z těch prý vyplývá, že lidé podílející se na plnění rozpočtu (i vnitrostátního) se zdrží jakéhokoli jednání, jež by mohlo dostat jejich zájmy do střetu s finančními zájmy EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Babiš sice podle TI není formálně vlastníkem či akcionářem Agrofertu, ale z veřejně dostupných informací jde prý vyčíst, že je zakladatelem svěřenských fondů spravujících tento holding.

„To mu umožňuje je přímo či nepřímo ovládat,“ tvrdí Transparency ve svém tiskovém prohlášení.

Podle Transparency tak nelze vyloučit, že v minulosti došlo, a dokonce i nadále dochází ke vzniku střetu zájmů Babiše se zájmy EU.

Ohrožení přidělení dotací?

„Tím je ohroženo nestranné a objektivní rozhodování o přidělení finančních prostředků EU na národní úrovni,“ uvedla organizace v prohlášení s tím, že jako problematické vidí období, kdy byl Babiš nejprve českým ministrem financí a následně premiérem, tedy doteď.

Sám Babiš to už dříve opakovaně odmítl. „Nejsem v žádném střetu zájmů a řídím se zákonem, který byl v ČR přijat jenom kvůli mně,“ vzkázal minulý týden Právu.

Doplnil, že loni ho političtí oponenti donutili vložit akcie Agrofertu do svěřenských fondů, a ani to už jim prý nyní nestačí.

„Podle zákona nemám žádná práva, která by mi po dobu existence svěřenských fondů umožňovala přímo nebo nepřímo uplatňovat rozhodující vliv na správu svěřenských fondů, a tedy ani ve vztahu k výkonu práv spojených s příslušnými majetkovými účastmi,“ sdělil redakci premiér.

TI: Okamžitě prošetřit!

Vedení TI v čele s ředitelem jeho pobočky v EU Carlem Dolanem nicméně požaduje po Evropské komisi prověření možného propojení Babiše s Agrofertem, který podle odhadů některých europoslanců čerpá z eurodotací především do zemědělství přes miliardu korun.

„Vzhledem ke zjištěním týkajícím se potenciálního střetu zájmů čelního představitele členského státu EU, který čelí podezření, že je konečným majitelem firmy, jež pobírá nemalé evropské dotace, musí Evropská komise prošetřit vazby mezi premiérem Babišem a holdingem Agrofert a zajistit, aby byla opatření proti střetu zájmů naplněna,“ sdělil Dolan.

Jeho kolega Ondráčka dokonce v otevřeném dopise určeném eurokomisařům tyto vyzývá, aby „okamžitě přijali náležitá opatření v souvislosti s tímto střetem zájmů“, který prý jasně pramení z Babišova zapojení ve skupině Agrofert.

Babiš: Na Agrofert nemám čas

„Svou firmu jsem vložil do svěřenského fondu, jak mi určil zákon, který Sněmovna přijala jenom kvůli mně, a tím jsem se vzdal celé firmy. TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje. Respektuji zákony a své bývalé firmě se nevěnuji. Nemám na to ani čas,“ uvedl Babiš.

Podle Babiše se Ondračka se proti němu a ANO vymezuje od té doby, co se nestal za hnutí ministrem vnitra. Transparency International se i tím, od koho přijímá sponzorské dary, stala součástí politického boje, soudí premiér.

„Mezi lety 2015 a 2017 získávala TI peníze z několika ministerstev a nejvíc z těch vedených naší politickou konkurenci – z vnitra, zahraničí a práce a sociálních věci dostala 8,34 miliónu korun. Peníze dostávala i ze struktur EU. Evropská komise a dokonce evropsky úřad OLAF poslaly za stejné období TI téměř 5,66 miliónu Kč. Přes tyto peníze od státu a EK je Ondračka lehce ovlivnitelný a nemůže být nezávislý,“ dodal.

Mohou zastavit tok peněz

Podle dřívějšího vyjádření českého europoslance a člena evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) může mít šetření komise tři různé varianty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Za prvé tu, že nic nezákonného nezjistí, což považuje za nereálně, protože by to prý odporovalo nařízením samotné komise.

Za mnohem reálnější považuje možnost, že se EK věcí bude zabývat, zjistí možný střet zájmů a pozastaví dotace pro Agrofert do doby, než se věc vyjasní.

„A za třetí může nastat, že se tím komise bude zabývat, začne to šetřit, ale bude to na dlouhou dobu,“ předestřel Zdechovský.

Tento případ má evropský rozměr, střet zájmů premiéra ohrožuje zájmy ČR při jednání o rozpočtu EU
David Ondráčka

V textu otevřeného dopisu Ondráčka navíc upozornil, že Babiš je stále zapojen do rozhodnutí týkajících se rozdělování peněz, například z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova, kde je přitom podle TI právě Agrofert příjemcem těchto dotací.

„Pokud máme důkazy nezákonného jednání, TI vždy iniciuje přezkum institucí, ať jde o kohokoli. Tento případ má evropský rozměr, střet zájmů premiéra ohrožuje zájmy ČR při jednání o rozpočtu EU,“ naznačil Ondračka v prohlášení, že kvůli Babišovým problémům by Česko mohlo přijít o peníze z eurodotací.

Dodal, že text celého podnětu zatím Transparency International nezveřejní, aby měly relevantní evropské instituce čas ho nejprve prostudovat.

Podezření ze střetu zájmů

Tato organizace už jeden podnět vůči Babišovi letos podala, a to v srpnu, kde upozornila na podezření z porušení českého zákona o střetu zájmů v souvislosti s tím, že Babiš v minulosti koupil některá česká média.

„V případě, že příslušný úřad shledá porušení zákona, hrozí Babišovi jako fyzické osobě sankce až 250 tisíc korun,“ upřesnil Ondráčka s tím, že tím, kdo je příslušný možný přestupek projednat, je Městský úřad v Černošicích.

Počátkem září pak TI vyzvala v dalším otevřeném odpise rumunskou eurokomisařku pro regionální politiku Corinu Cretuovou, aby při návštěvě ČR a jednání s premiérem Babišem podnikla kroky k zajištění větší transparentnosti setkání kvůli jeho možnému střetu zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám