Hlavní obsah

Transparence, nebo soukromí? Piráti se přou o platech euroasistentů

Právo, Jiří Mach

Transparence, nebo soukromí? Piráti s bezbřehou otevřeností vůči nakládání s veřejnými financemi ztroskotali na evropských normách. Spor o zveřejňování platů asistentů tří pirátských europoslanců zatím nemá řešení. K nelibosti pirátských špiček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídrem České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu byl Marcel Kolaja.

Článek

Europoslanci jiných stran si s tím hlavu nelámou. Každý z nich měl přitom loni na asistentské služby nemalé prostředky. Vymezený balík činil 24 943 eur měsíčně (625 tisíc korun).

Už na nedávném pirátském celostátním fóru čelil místopředseda europarlamentu a volební lídr Pirátů Marcel Kolaja nepříjemným dotazům, proč jejich europoslanci tají výše odměn pro svých 16 asistentů, když u sněmovních asistentů není problém jejich mzdy vyvěšovat na web.

„Jestli je nebudete zveřejňovat, založím členský podnět, abyste to pochopili i vy,“ pohrozil šéf pirátského sněmovního klubu Jakub Michálek. A přidali se k němu další Piráti, námitky měla i první místopředsedkyně Olga Richterová. Kolaja si však stojí za tím, že zveřejňovat platy asistentů europoslanců nelze bez jejich souhlasu, který povětšinou nemají.

„Rozumíme argumentům, ale neočekáváme, že všichni lidé placení z veřejných peněz se budou svlékat do naha. To je i v rozporu s pirátskou hodnotou ochrany soukromí jednotlivce. A určitě nebudeme podnikat kroky, které nejsou legální,“ řekl Právu s odvoláním na předpisy. Evropští asistenti totiž nejsou zaměstnanci poslanců, ale smlouvu uzavírají s parlamentem.

Zveřejnění odměn rozčililo ukrajinského ministra. Manželce totiž zatajil nečekaný příjem

Zahraniční

„Mzdy asistentů bez jejich souhlasu zveřejnit nelze. O zařazení do jednotlivých platových tříd rozhoduje poslanec podle pracovního zařazení daného asistenta,“ popsala Právu Irena Kubášková z českého zastoupení EP.

Dodala, že nelze ani zveřejnit platovou třídu, do které je asistent zařazen, protože asistenti mají pouze tarif a nemají nárok na odměny, takže kompletní plat by tak byl odhalen.

Kolaja námitky svých kolegů, že si měl ve výběrovém řízení zajistit podmínku zveřejnění platu jako u jiných pirátských konkurzů, kdy vyžadují názorovou shodu s programem strany a aktivní prosazování jejích hodnot, odráží jako nezákonnou diskriminaci.

Zveřejnil ho jediný

„Nemohu vypsat výběrové řízení, kde by se uchazeč vzdal svého práva na soukromí jako podmínku, že mohu toho člověka přijmout. To je na stejné úrovni, jako bych požadoval, že žena nesmí v průběhu mandátu otěhotnět,“ řekl Kolaja.

Michálka tím ale neuspokojil. „Oni tak trochu mlží. Jestli tvrdí, že je něco nelegální, tak by to měli podložit odkazem na konkrétní zákon. Nic takového neudělali, takže je to spíš mlžení,“ řekl Právu. Zdůraznil, že platy jsou zveřejňovány jak na sněmovní úrovni, tak i komunální.

Pirát Michálek se na zastupitelstvu Prahy 1 vrhl na občana. Šířil prý dezinformace

Domácí

„Nevím, proč to nezveřejňují v EP. Občas od některých lidí je tlak, aby se nezveřejňovaly některé věci, které máme ve Sněmovně, ale já jako předseda poslaneckého klubu jsem prosadil, aby všechny naše výdaje byly veřejné,“ poznamenal. A dodal, že Kolaja coby místopředseda EP „určitě zvládne iniciovat změny, aby smlouvy byly veřejné“.

Jediným bruselským asistentem z pirátského týmu, který zveřejnil svůj plat, je člen strany David Wagner. Pracuje pro Mikuláše Peksu a pobírá zhruba 4700 eur (118 tisíc korun) po zdanění.

A svých kolegů se zastal: „Úplně chápu, že někteří kolegové nechtějí poskytovat své údaje, ve kterých mají i příplatky (třeba na dítě). Buď hodně brání soukromí jako princip, nebo věří, že odpovědnost nejde za finálním příjemcem, ale za poslancem a ten má zaštiťovat zaměstnance,“ napsal Wagner na pirátském fóru.

Kolaja zdůraznil, že ostatní náklady a výdaje Piráti zveřejňují nadstandardně, a i rozpočet každého poslance, počty asistentů, tarifní tabulky a limity příjmů jsou veřejné, takže obrázek si může volič udělat sám.

Hřib zveřejnil platy poradců. Jak na to, chce poradit i europoslancům

Domácí

Rozpory nyní řeší republikové předsednictvo s Ivanem Bartošem v čele. „Ve Sněmovně jsme nastavili nejvyšší standard. Zveřejňujeme smlouvy, průběžné financování klubu, jednotlivé projekty, prakticky všechno. A touto optikou se dívá Jakub Michálek na evropský tým,“ řekl Právu.

„Je třeba to brát v kontextu městského zastupitelstva, Sněmovny, kde jsou pravidla jiná. Teď hledáme kontext, který platí pro Evropský parlament,“ uzavřel Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám