Hlavní obsah

Topolánkova vláda končí, Klaus přijal její demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus přijal ve středu v půl druhé odpoledne na Pražském hradě premiéra Mirka Topolánka, který mu předal demisi své vlády. Kabinet rozhodl o své demisi na dopoledním zasedání. Topolánkova vláda minulý týden nezískala důvěru Sněmovny.

Článek

Prezident zároveň vládu požádal, aby pokračovala ve funkci do jmenování kabinetu nového. Nového premiéra chce jmenovat po senátních volbách, které skončí 28. října. Topolánek tak ve skutečnosti zůstane u moci prakticky ještě řadu týdnů.

"Vláda ukázala, že má úsilí, aby udělala krok vřed. Snažila se nezůstávat na místě, toto je třeba vzít na vědomí," pochválil krátké působení kabinetu předsedy ODS prezident.

"Za tři a půl roku fungování v tomto úřadu je to už čtvrtá demise vlády. To je velké číslo a něco to říká o naší politické situaci," pokračoval Klaus a připomněl, že jenom jedna demise přitom byla normální a byla důsledkem uplynutí volebního období. Ostatní tři kabinety podaly demisi z politických důvodů.

Jednání o nové vládě už ve čtvrtek

Postup při sestavování nové vlády začne už ve čtvrtek Klaus konzultovat v separátních jednáních se zástupci všech parlamentních stran.

"Věřím, že se pan předseda Topolánek zapojí do jednání s úsilím nalézt výsledek, který naše veřejnost očekává," uvedl prezident.

ODS by chtěla jako vítěz voleb dostat ještě jeden pokus k sestavení vlády. O druhý pokus se ale ucházejí také sociální demokraté, kteří tvrdí, že šanci by měl dostat Jiří Paroubek jako předseda druhé nejsilnější strany. Paroubek je přesvědčen, že je schopen sestavit vládu a získat pro ni podporu ve Sněmovně.

Anketa

Oznámkujte působení Topolánkova kabinetu.
1
42,3 %
2
3 %
3
2,3 %
4
1,8 %
5
50,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25974 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina lidí chce premiérem nestraníka

Prezident Václav Klaus by měl ve druhém pokusu jmenovat premiérem nestranického odborníka nebo manažera. Myslí si to většina dotázaných exkluzívního bleskového...

Prezident začne jednat se stranami ve čtvrtek

Prezident Václav Klaus chce už ve čtvrtek začít debatovat s představiteli sněmovních stran o nové vládě. Postupně se chce sejít s tří až pětičlennými...

Výběr článků

Načítám