Hlavní obsah

Topolánkova firma dala TOP 09 půl miliónu korun

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozejít se se svým předsedou je umění, které si ještě ODS neosvojila. Na to, že vztahy s Mirkem Topolánkem nejsou nejlepší, ukazuje fakt, že firma bývalého šéfa ODS začala sponzorovat TOP 09, tedy největšího konkurenta ODS v boji o prvenství na pravici.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Článek

Podle výroční finanční zprávy TOP 09 za rok 2012, kterou má Právo k dispozici, firma VAE Controls, s. r. o., poslala loni TOP 09 půl miliónu korun. Topolánek je ve firmě prokuristou a zároveň je generálním ředitelem VAE Controls, a. s., která sponzorující firmu stoprocentně vlastní.

Topolánek podle svých slov nemůže jako generální ředitel VAE Controls Group do toho, komu VAE Controls, s. r. o. dává dar, zasahovat.

„Po pravdě o tom slyším poprvé a je mi to navíc jedno. Ale asi se na to zeptám. No aspoň, že to nedali socialistům. To je dobrá zpráva,“ řekl Právu Topolánek.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl také překvapen, že jeho stranu sponzoruje firma bývalého předsedy ODS.

Podle svých slov zřejmě nebyl u toho, když se sponzorský dar od VAE projednával na předsednictvu strany. „To je od něj hezké. Nijak mě to nepohoršilo, naopak potěšilo,“ řekl Právu Kalousek.

„Zakázky nechceme, dar je z přátelství“

TOP 09 dostala od sponzorů 28,5 miliónu korun darů, z toho od firem skoro 17 miliónů. Největší dar – jeden milión – poslala opavská firma Ostroj. Ta TOP 09 sponzoruje každoročně.

V minulosti byla vstřícnost strojírenské společnosti terčem politické kritiky. Předseda KSČM Vojtěch Filip v roce 2010 upozornil, že začátkem roku 2008, tedy v době působení Kalouska na postu ministra financí, byla podle něho „podvodným způsobem“ vymazána zástavní práva k nemovitostem Ostroje.

Společnost přitom prý měla z roku 2001 dlužit státu 533 miliónů korun. Podle Kalouska je to lež, protože k výmazu zástavního práva podle jeho informací došlo už v roce 2001, kdy byl opozičním poslancem.

Mezi sponzory TOP 09 za loňský rok je i brněnský veterinář Dušan Novotný, který jí už v minulosti poslal 11 miliónů korun. Dar poslala i stavební firma Cieslar, s. r. o., z Třinecka. Podle jejího majitele Mariana Cieslara TOP 09 sponzoruje, protože se nechal „ukecat“ od jednoho z místních straníků.

„Normálně sponzorujeme sport nebo kulturu, ale letos jsme z přátelství dar poslali TOP 09,“ řekl Právu Cieslar. Dodal, že se nikdo nemusí bát, že za to budou od strany něco chtít, protože o veřejné zakázky neusilují.

TOP 09 loni hospodařila se ztrátou 19 miliónů korun, a to hlavně kvůli vysokým nákladům na volby do Senátu a zastupitelstev krajů. Za kampaň utratila přes 53 miliónů korun. Celkové náklady TOP 09 činily 104 miliónů korun a celkové příjmy 85 miliónů korun.

Kromě sponzorských darů strana získala 53,2 miliónu korun státního příspěvku za poslanecké, senátorské a krajské mandáty. Na příspěvcích od straníků vybrala skoro tři milióny. Přes účetní ztrátu se může TOP 09 pochlubit, že má na bankovních účtech přes 33 miliónů a nemá žádný dluh.

Reklama

Výběr článků

Načítám