Hlavní obsah

Topolánek už začal pohřbívat trojkoalici

Právo, dan, luk, trj, znk
PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek ještě ani nesestavil svoji koaliční vládu, a už ji začal pohřbívat. "Šanci tomu dávám tak 50 : 50, podle prozatímních vyjádření a toho, co vím, se ten koncept zdá být mrtvý," řekl Topolánek v rozhovoru pro  čtvrteční Hospodářské noviny. Koaliční partneři i někteří politici ODS byli výrokem šokováni.

Článek

"Koncept v žádném případě není mrtvý," reagoval pro novináře předseda lidovců Miroslav Kalousek. Dodal, že má dojem, že v úspěch věří i Topolánek. Jeho vyjádření nicméně považuje za realistický popis poměrů, neboť ve Sněmovně je pat 100 : 100.

"Pevně věříme, že propracovaným programem koaliční dohody a pevnou vůlí o stabilní poměry v ČR ten poměr zvrátíme na majoritní podíl," poznamenal lidovecký předseda k situaci.

Bursík: Jsou velká vedra

Předseda zelených Martin Bursík ironicky poznamenal, že "jsou velká vedra a lidé jsou občas vyčerpáni. Jinak bych na to odpověděl, že poněkud divné to je."

Mluvčí Strany zelených Eva Rolečková řekla Právu, že na jednání podle jejích informací "pan Topolánek tak morbidní myšlenky neprezentoval, ale slabé chvilky mohou přijít i na ostřílené politické harcovníky". "Počkáme si, co řekne partnerům mimo mikrofony," dodala.

Dnes by se měli koaliční lídři sejít, dopilovat program a rozdělit resorty konkrétním adeptům na ministry. V neděli by koaliční smlouvu měly schválit republikové orgány všech tří stran. Na pondělí, den před ustavující schůzí nové Sněmovny, je plánován podpis.

"Sledujeme to s pobavením"

Předseda ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek uvedl, že Topolánka chápe, ale trochu ho překvapil, že vyjádřil pochyby tak brzo. "Ta vláda není mrtvá, protože ještě není ani živá. Musejí podepsat napřed nějakou koaliční smlouvu a pak se rozejdou. Nebo se sejdou, já nevím. Sledujeme to celkem pobaveně a hlavně s klidem," popsal postoj ČSSD Paroubek.

Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila Topolánek jistě ví, co říká a proč to říká. "Ale z tohoto vyjádření se celkem jasně ukazuje, že i on si je vědom křehkosti té konstrukce a toho, že to nebude lehké," řekl Právu.** Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý Topolánkovu skepsi nesdílí: "Nejsem účastník těch jednání. Z toho, co jsem viděl na expertním jednání, byla ale zcela znát snaha všech dojednat reálný program," řekl Právu.

Kalousek: ODS hrozí sebevražda

Podle Kalouska si ODS rozmyslí udělat se soc. dem. opoziční smlouvu, protože by se jim výhledově vymstila. "Pokud by se ODS rozhodla, a teď spekuluji, nepodezírám ji z toho, jít na nějaký model opoziční smlouvy, byl by to z její strany sebevražedný krok. Ona to dobře ví, a proto se nedomnívám, že něco takového udělá," říká Kalousek.

K postoji soc. dem., která nechce vládu s lidovci podpořit, Kalousek uvedl, že jde o její logickou strategii, podle které je soc. dem. ochotna podpořit co možná nejslabší vládu, aby ji měla takříkajíc na lopatě. Podle něj je rozpor v postojích Paroubka, který na jednu stranu hovoří o programových prioritách a na druhou stranu klade tuto podmínku. "Domnívá se snad, že křesťanští demokraté nebo zelení tlačí v koalici ODS k nějakým pravicovým extrémům?" prohlásil Kalousek. Dodal, že z toho vyplývá, že Paroubek si přeje co nejméně stabilní vládu, což není v zájmu země.

Paroubek: Lidovci projeli na celé čáře

Paroubek se na oplátku ve čtvrtek pustil do šéfa lidovců. Podle něj za historicky nejhorší výsledek lidovců může právě Kalousek. "Myslím si, že lidovci prohráli volby na celé čáře a že si musí sami říct, proč to bylo. Jestli to nebylo kvůli konfrontační linii jejich předsedy, ale to je skutečně jen jejich věc," uvedl Paroubek.

Kalousek v reakci přiznal, že výsledek považuje za neúspěch, za který je zodpovědný. Podle něj ale agresivní způsob předvolebního boje na českou politickou scénu vnesl naopak Paroubek a ministři jeho vlády. "Pokud lze naší kampani něco vyčítat, pak to, že byla k uzoufání seriózní, k uzoufání pozitivní a k uzoufání korektní. Nic na tom ale nemění, že to byl neúspěch," uvedl Kalousek v Radiožurnálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám