Hlavní obsah

Topolánek tvrdí, že má důkazy o manipulaci prezidentské volby

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna se ve středu začala zabývat kauzou poslance Petra Wolfa. Premiér Mirek Topolánek vystoupil s prohlášením, v němž zopakoval, že skutečně požádal Marka Dalíka o pomoc pro poslance Wolfa. Zároveň však odmítl, že by se dle reportáže Dalík dopustil čehokoliv nezákonného. Premiér také prohlásil, že je připraven seznámit Sněmovnu s pozadím loňské volby prezidenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek ve Sněmovně.

Článek

Premiér řekl, že je připraven na uzavřeném jednání Sněmovny předložit důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky, aby dokázal, jaké metody podle něj ČSSD údajně používá. Narážel tím na kauzu Savoy, kde byla pořízena nahrávka Miroslava Šloufa a šéfa Kanceláře prezidenta Jiřího Weigla. 

"Doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání Sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo," řekl Topolánek.

Doufám, že mi umožníte předložit důkazy, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba...
premiér Mirek Topolánek

Topolánek zopakoval, že za celou kauzou stál bývalý šéf rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, který je v ČSSD odpovědný za marketing.

Klaus: ať si to odehrají beze mne

Prezident Václav Klaus tyto informace odmítl ve středu komentovat a nebude se ve věci nijak angažovat.

"Kdyby se to týkalo někoho jiného, měl bych k tomu silné soudy a silácké výroky, tím, že se to týká mne, tak bych nechal, ať si to odehrají pánové předsedové politických stran mezi sebou, beze mne, bez mého angažování se," řekl Klaus.

Dalík nedělal nic nezákonného

Topolánek se na úvod svého vystoupení pozastavil nad tím, jaký byl veřejný zájem ČT, když odvysílala záznam ze schůzky poslance Wolfa a Dalíka. Podle něj ze záznamu jasně vyplynulo a reportáž ČT to potvrdila, že Dalík se nedopustil ničeho špatného.

Topolánek zopakoval, že o schůzce nevěděl, a naznačil, že v reportáži zazněly podle něj "prefabrikované detaily", které redaktorovi někdo dodal. Podle premiéra si ČSSD kauzu sama vyrobila.

Topolánek se ve svém projevu obrátil i na předsedu opoziční ČSSD Jiřího Paroubka a dotázal se ho, jaké úlohy mají v Lidovém domě Jaroslav Tvrdík a zmiňovaný Petr Dimun.

David Rath: Topolánkovo vládnutí nám připomíná velký mejdan  Zdroj: Stream.cz

Následně začala rozprava, do níž se přihlásila celá řada poslanců sociální demokracie. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek řekl, že Topolánek nemá v premiérské pozici co pohledávat. Záležet si dal i David Rath, který obvinil premiéra, že je symbolem korupce a celé jeho vládnutí "je pouze o korupci". Rath, stejně jako další poslanci ČSSD, vyzval Topolánka k demisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám