Hlavní obsah

Topolánek spojil osud trojkoalice s funkcí předsedy ODS

PRAHA

Výkonná rada ODS ve čtvrtek večer schválila koaliční dohodu s KDU-ČSL a Stranou zelených. Předseda ODS Mirek Topolánek přitom dá k dispozici funkci předsedy ODS, pokud jeho trojkoaliční vláda nezíská důvěru poslanců. Po jednání širšího vedení strany to řekl premiér Topolánek.

Článek

Topolánek připomněl, že už před loňskými volbami slíbil, že nabídne svou funkci, pokud nesestaví stabilní vládu. Hned na začátku dnešního jednání výkonné rady oznámil, že ať už by strana podepisovala koaliční smlouvu s lidovci a zelenými, nebo se sociálními demokraty a KDU-ČSL, bere za dohodnutou vládu plnou politickou odpovědnost.

"V případě, že i kdybychom měli všech sto koaličních hlasů, a nezískali jsme důvěru, tak dávám k dispozici svou funkci," uvedl na tiskové konferenci. Na dotaz, kdo by ho mohl nahradit, řekl s úsměvem: "Vidíte za mnou tu ekipu nesmírně schopných mladých mužů?" poznamenal s pohledem na své místopředsedy.

Topolánek jednání výkonné rady charakterizoval jako věcné, otevřené, nikoliv však bouřlivé. Premiér začne vyjednávat o podpoře trojkoaličního projektu, který se může opírat o stovku hlasů, až po jmenování svých ministrů - a to jak o případné podpoře ČSSD jako celku, tak některých jednotlivců. Prezident Václav Klaus má k Topolánkově sestavě výhrady a zatím neřekl, kdy ji jmenuje. [celá zpráva]

Kritika na adresu Topolánka z vlastních řad zesílila po jeho kritických výrocích na adresu svých spolustraníků. Kritikům se také nelíbí, že ODS v nové vládě neobsadí klíčové posty ministrů financí a pro místní rozvoj. Někteří z nich už před výkonnou radou prohlašovali, že Topolánek má nyní poslední šanci sestavit vládu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám