Hlavní obsah

Topolánek se obává ceny za Národní knihovnu

– PRAHA
Právo, Novinky, František Cinger

Premiér Mirek Topolánek se v pondělí v pražském Klementinu setkal s architektem Janem Kaplickým a podrobně se seznámil s projektem nové Národní knihovny. Obává se hlavně toho, zda na ni bude stát mít.

Článek

"V tuto chvíli respektuji výsledek mezinárodní soutěže, zvykám si na to," řekl premiér Mirek Topolánek v pondělí v Klementinu poté, co mu architekt Jan Kaplický a ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek podrobně popsali projekt.

"Člověk je jako strojař zvyklý uvažovat v dimenzích x, y, z. Tato stavba je spíš x plus něco, y plus něco, z plus něco. Musím říct, že po diskuzi, která byla velmi vášnivá, mě už neprovokuje tak jako na začátku," řekl premiér.

Jako jediný problém se mu jeví to, zda budeme mít dost prostředků, abychom ji postavili. Premiér si následně v doprovodu odborníků prohlédl místo na kraji Letenské pláně, kde má nová knihovna stát. 

Knihovna vzbuzuje vášně

Ne každý je tak tolerantní jako Topolánek. Různé skupiny občanů  protestují proti odvážné budově v centru Prahy, která by při pohledu z Letné zastnínila např. chrám sv. Víta.

Ředitel Národní galerie Milan Knížák upozorňuje, že stavba je příliš blízko Hradčanům. Také podle historika umění profesora Rostislava Šváchy, předního znalce české architektury, jsou věže Svatovítské katedrály až moc blízko a vzájemná konfrontace podle něj asi nebude nejlepší pro jinak zajímavou Kaplického architekturu.

Dominantní postavení nové knihovny se nelíbí ani tradičně konzervativnímu Klubu Za starou Prahu, přestože návrh považuje za pozoruhodný a velmi neotřelý. Stavba by podle něj výrazně vstoupila do tradičních pohledů jak přes Letenskou pláň od Holešovic k západu směrem k Svatovítské katedrále, tak od Starého Města k Letné. "Domníváme se, že částečné zmenšení objemu stavby by prospělo jejímu začlenění do místního i celoměstského kontextu," doporučuje klub.

Do kritiky vítězného návrhu se pustili i někteří architekti. Česká komora architektů podala protest k Mezinárodní unii architektů (UIA), která poprvé u nás dozorovala takovou soutěž. Vyhlašovatel soutěže však na transparentnosti a regulérnosti soutěže trvá a připomíná, že zástupce UIA soutěž kontroloval. Nyní je na řadě stavební úřad Prahy 7, který je oprávněn po obstarání všech potřebných dokladů a stanovisek rozhodnout o stavebním povolení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám