Hlavní obsah

Topolánek se chystá dát Tlustému ránu z milosti

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Poté, co premiér a předseda ODS Mirek Topolánek odstavil rebelujícího poslance a finančního experta ODS Vlastimila Tlustého z vlády i z rozhodování ve straně, chce mu teď dát ránu z milosti. Za pomoci vlivných straníků se ho podle informací Práva chystá odstranit z poslední funkce, která Tlustému zbývá - z postu předsedy vlivné středočeské organizace ODS. Premiér ale jakékoli spekulace o ovlivňování volby středočeského předsedy odmítá.

Článek

Regionální sněm 3. listopadu by se podle premiérových představ měl stát Tlustého labutí písní ve vysoké politice. K tomu ale Topolánek potřebuje silného kandidáta. Spekuluje se hned o dvou.

Proti Tlustému se chystá jít místopředseda strany a středočeský hejtman Petr Bendl. "Pravděpodobně budu kandidovat," řekl ve středu Bendl Právu. Popíral však kuloárové informace, podle kterých je Tlustý pro vedení nepohodlný.

Mluvilo se také o náměstkovi ministra financí a bývalém starostovi Příbrami Ivanu Fuksovi, který však ve čtvrtek svou nominaci odmítl. "Nechci a nemám v úmyslu kandidovat na post předsedy středočeské regionální rady. Pokud bude v těchto volbách kandidovat Petr Bendl, bude mít mou podporu," řekl ve čtvrtek Fuksa.

Fuksa ve středu svou pozici kolem Topolánka posílil - vláda ho jmenovala šéfem komise pro Brdy v souvislosti s radarem USA.

Tlustý to ale vidí jasně. "Je evidentní, že Mirek Topolánek by mě nerad v té funkci viděl," řekl Právu.

Topolánek zásahy do volby odmítá

Premiér Mirek Topolánek informace o tom, že se snaží ovlivnit volby středočeského předsedy ODS důrazně odmítl.

"Do stranických voleb jsem nikdy nezasahoval a zasahovat nemíním. Naopak zmíněné spekulace považuji za snahu ovlivnit dění ve středočeské organizaci ODS před regionálním sněmem," reagoval na informace Práva Topolánek.

Někteří členové ODS naznačují, že nominace delegátů z oblastních sněmů na středočeský sněm se dají zařídit tak, aby stoupenci Tlustého zůstali v menšině. Navíc tvrdí, že se může objevit další jméno, které mu ubere hlasy.

První nominace by měly být známy příští týden, kdy začínají oblastní sněmy ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám