Hlavní obsah

Topolánek řekne Paroubkovi v pondělí jména ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Mirek Topolánek chce v pondělí předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi sdělit seznam jmen lidí, kteří v budoucí menšinové vládě nahradí ministry zaniklého trojkoaličního projektu za KDU-ČSL a Stranu zelených. Topolánek to ve čtvrtek řekl Frekvenci 1. Konkrétní jména ale neuvedl.

Článek

Za ODS ale ve vládě určitě počítá s Alexandrem Vondrou a Petrem Gandalovičem, a to na ministerstva zahraničí a pro evropské záležitosti. Topolánka jmenoval premiérem prezident republiky Václav Klaus ve středu. Nový premiér hned poté oznámil, že začne o podpoře své menšinové vlády vyjednávat se všemi parlamentními demokratickými stranami.

Sociální demokraté již oznámili, že jsou za určitých podmínek ochotni menšinovou vládu ODS tolerovat. Paroubek, který ve středu podal demisi, nechá v nadcházejících dnech vyjednávat své stranické kolegy. Chce si totiž odpočinout. Podpis dohody o toleranci vlády ODS ze strany ČSSD očekává ve středu. [celá zpráva]

Sociální demokraté ale mají výhrady k některým jménům, se kterými Topolánek počítá do ministerských křesel. Zmiňují se například o Ivanu Langrovi, se kterým se počítá na funkci ministra vnitra, a o Vlastimilu Tlustém, který by měl zasednout do křesla ministra financí.

Sociální demokraté by chtěli, aby bylo ve vládě více nepolitických odborníků. ODS ale nechce, aby ČSSD měla vliv na personální obsazení kabinetu. Lidovci a zelení měli mít ve vládě dohromady šest křesel. S lidovci se počítalo na funkce ministra obrany, venkova a kultury, zelení měli spravovat ministerstva školství, životního prostředí a šéfovat legislativní radě vlády.

Jména možných ministrů
premiér Mirek Topolánek
zahraničí Alexandr Vondra (za ODS)
obrany ???
vnitra Ivan Langer (ODS)
financí Vlastimil Tlustý (ODS)
průmyslu Martin Říman (ODS)
venkova ???
zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)
životního prostředí ???
školství ???
kultury ???
dopravy Aleš Řebíček (ODS)
spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)
práce, sociálních věcí a rodiny Petr Nečas (ODS)
legislativní rada vlády ???
evropské záležitosti Petr Gandalovič (ODS)
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám