Hlavní obsah

Topolánek: program ČSSD hájí nejvíc Pohanka s Melčákem

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v pátek v rámci on-line chatu se čtenáři Novinek.cz konstatoval, že jednání s bývalými poslanci ČSSD Michalem Pohankou a Milošem Melčákem nejsou jednoduchá, ale koalice jinou možnost nemá. Oba zákonodárci, označovaní jako přeběhlíci, podle něj zůstávají přesvědčenými socialisty.

Článek

"Jestli někdo dnes hájí ve Sněmovně program sociální demokracie, tak jsou to právě oni dva," uvedl Topolánek na adresu Pohanky s Melčákem a dodal: "Socialistou se člověk nestává členstvím v nějaké politické straně, ale přesvědčením."

Na dotaz čtenáře, zda se chce dál opírat o jejich podporu, Topolánek odpověděl: "Máte-li jiný návrh, tak sem s ním."

Kandidát na prezidenta? Jedině Klaus

Diskutovalo se také o volbě prezidenta, která se má uskutečnit v březnu příštího roku. Čtenáře zajímalo,  zda by šéf ODS podpořil i kandidáta navrženého ostatními koaličními stranami, pokud by Václav Klaus nebyl zvolen v prvním kole. Topolánek má v tomto ohledu zcela jasno: "Už při minulé volbě Václava Klause jsem prokázal trpělivost a v třetí volbě třetího kola dosáhl Klausova zvolení. Nemíním postupovat jinak."

Premiér se také vyjádřil k tomu, že koaliční partneři ODS otevřeně vyjednávají s opozičními stranami o Klausově protikandidátovi. Připomněl, že Klausovo znovuzvolení nebylo součástí koaličních dohod. Případný neúspěch současného prezidenta by podle něj neznamenal okamžitý rozpad koalice, ale její fungování by to zkomplikovalo. "Toho si naši koaliční partneři jsou jistě vědomi," vzkázal premiér zeleným a lidovcům. Právě v řadách KDU-ČSL se objevily hlasy, že je lepší podpořit Klause, než kandidáta s nedostatečně vyjednanou podporou.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Klaus najde dostatečnou podporu i mimo ODS.

Každý může vydělávat víc, soudí Topolánek

Dalším tématem, které čtenáře Novinek zajímalo, byly plány vlády na zlepšení sociální situace občanů. "Jak si má spořit člověk, který poplatí vše, co může, a na jídlo mu zůstanou na měsíc tři tisíce korun?" zajímalo čtenáře s přezdívkou pa.tj.

"Na to je jediná odpověď. Tito lidé musí vydělávat víc. Pokud k cestě k vyššímu výdělku musí absolvovat rekvalifikaci, vzdělávat se, stěhovat se za prací nebo dokonce vůbec pracovat, tak to pokládám za pozitivní. Na otázku, co mají dělat ti, co nemají jinou možnost, odpovídám, že ji mají vždycky. Výjimky potvrzují pravidlo a připouštím, že mohou být," odpověděl Topolánek.

Zároveň přislíbil zlepšení situace invalidních důchodců, kteří dostávají měsíční dávku 3126 korun. "Vím, jaký je spotřební koš takového člověka a co kolik stojí," poznamenal Topolánek s tím, že si sám sebe v podobné situaci nedovede představit. "Drtivá většina změn v sociální oblasti chce zamezením plýtvání v sociálním transferu a eliminací černého pasažérství, zpřísněním výplaty sociálních dávek pro lidi, kteří mohou pracovat a jsou neaktivní, dosáhnout právě toho, aby se situace zlepšila," uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám