Hlavní obsah

Topolánek pokutu za pozdní registraci účtu nedostane

Aktualizováno

Expremiér a prezidentský kandidát Mirek Topolánek nedostane pokutu za to, že pozdě zaregistroval svůj volební transparentní účet, jehož zřízení a registrace jsou podmínkou kandidatury na post hlavy státu. Po jednání Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí to řekl jeho člen Tomáš Hudeček. Topolánkovi hrozila pokuta až půl miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Zákon podle Hudečka stanoví, že kandidáti musí svůj volební účet oznámit kontrolnímu úřadu do pěti dnů od vyhlášení voleb. Neřeší ale situaci, kdy se uchazeč o účast ve volbách rozhodne kandidovat až později.

Úřad proto za nejzazší termín, ke kterému by měl být účet v bance zřízen, označil termín podání kandidátní listiny na ministerstvu vnitra, tedy 7. listopad.

Hudeček podotkl, že následně je úřad ochoten tolerovat pětidenní technickou lhůtu na vyřízení dalších formalit a na minimálně neformální, například telefonické oznámení založení účtu.

Podle informací z Topolánkova transparentního účtu byl datem jeho zřízení 7. listopad, kdy na něj také začaly plynout první dary. Hudeček proto poznamenal, že úřad zatím nevidí důvod, proč by s Topolánkem zahajoval správní řízení a případně mu udělil pokutu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám