Hlavní obsah

Topolánek odmítl velkou koalici

– PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v TV Nova odmítl, že by jeho strana mohla vytvořit s ČSSD velkou koalici. Nepřeje si to prý vedení ani členové strany a podobné řešení prý nemá podporu ani u voličů. Velká koalice je v patové povolební situaci nejschůdnější řešení, které by mělo ve Sněmovně většinovou podporu.

Článek

"Vedení a 99 procent členské základny ODS to nepřipustí," řekl Topolánek. Spolupráce ODS a ČSSD by Českou republiku podle něj nikam neposunula a stejně by nakonec znamenala předčasné volby. I k těm se Topolánek staví jako ke špatnému řešení.

Také ČSSD tvrdí, že jednání o velké koalici není na pořadu dne. I když podobně odmítavě, jako v neděli ODS, se k němu nepostavila. Na schůzce v pátek se i Topolánek vyjádřil, že je to pro tuto chvíli vyloučeno

O sestavení vlády nyní jedná ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Sociální demokraté v sobotu deklarovali, že podobnou vládu nepodpoří, ani neumožní její vznik, například tím, že by při hlasování o důvěře odešli ze Sněmovny. Poslanci to stvrdili podpisy pod prohlášení. [celá zpráva] Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že vznikající trojkoalice musí dát ČSSD důvod, aby ji tolerovala.

Topolánek to v neděli v diskuzním pořadu Tv Nova Sedmička označil za teatrální gesto. "Znamená to, že ČSSD si není podporou svých poslanců jistá," řekl Topolánek.

Paroubek v TV Prima řekl, že strana jen chtěla voličům ukázat, že je jednotná.

Topolánek: v čele Sněmovny může být Němcová

Topolánek také odmítl spekulace, že by se příštím šéfem Sněmovny stal nynější premiér Jiří Paroubek. Křeslo chce pro sebe ODS. Mohla by v něm usednout například Miroslava Němcová, která byla v končící Sněmovně místopředsedkyní. "Pokud to bude někdo z ODS, tak to bude někdo jako Miroslava Němcová," řekl Topolánek.

Místopředseda strany Pavel Bém ale v České televizi řekl, že si umí představit, že by ČSSD měla křeslo šéfa Sněmovny výměnou za to, že by umožnila vládu ODS, KDU-ČSL a SZ.

Paroubek by se jím ale mohl stát jen těžko, protože tato funkce je neslučitelná s funkcí premiéra. Jeho vláda podá demisi až po ustavující schůzi dolní komory, která bude pravděpodobně 27. června.

Podobně, když by se Paroubek stal šéfem Sněmovny a měl podle Ústavy navrhnout prezidentovi jméno budoucího premiéra (pokud by předchozí dva pokusy zklamaly), jen těžko by navrhoval sám sebe. Paroubek přitom dal najevo, že by mu prezident měl dát možnost, aby se o sestavení vlády pokusil.

Reklama

Související témata:

Související články

Soc. dem. chce křeslo šéfa Sněmovny

Sociální demokraté budou v rámci povolebních jednání požadovat křeslo předsedy Sněmovny, nehodlají ale tento post vykupovat podporou koaliční vlády ODS,...

Topolánek napoprvé u Paroubka neuspěl

Zástupci nejvyššího vedení ODS a ČSSD se v pátek sešli, aby projednali možné varianty řešení povolební situace v Česku. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Výběr článků

Načítám