Hlavní obsah

Topolánek nestihl zaregistrovat volební účet a hrozí mu až půlmiliónová pokuta

• Aktualizováno
Novinky, ren

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek si zřejmě nestihl včas zaregistrovat transparentní účet u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, za což mu hrozí pokuta od 100 tisíc až do půl miliónu korun. Informoval o tom server iRozhlas. Podle informací Novinek však zákon nepamatuje na kandidaturu na poslední chvíli, a úřad tak nebude trestat jeho drobná porušení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Podle Topolánkova týmu však zákon nepočítá s oznámením kandidatury na poslední chvíli. Člen jeho týmu Dalibor Veřmiřovský serveru řekl, že účet v bance byl založen v úterý 7. listopadu a ve čtvrtek byla úřadu odeslána žádost o registraci. Zároveň se podle něj také musí počkat na to, až Česká spořitelna, u které je veden, účet „ztransparentní”.

„Podle zákona mají uvést adresu účtu pět dní po vyhlášení termínu voleb,” řekl Novinkám člen úřadu Jan Outlý. Dodal, že zákon nepamatuje na případy, kdy se člověk rozhodne kandidovat po vypršení této lhůty.

Pokud by úřad striktně lpěl na dodržování zákona, Topolánkovi by hrozila pokuta až půl miliónu korun, mnohem pravděpodobnější je ale pokuta menší nebo žádná.

Úřad nebude zásadně trestat drobná porušení 

„Při nejlepší vůli nemohou zpětně dodržet tuto povinnost a je tedy třeba postupovat přiměřeně. Úřad určitě nepostupuje formalisticky a nebude nijak zásadně trestat někoho, kdo by v zanedbatelné míře porušil pravidla,” vysvětlil Outlý, jak v takových situacích, které zákon nepopisuje, bude úřad konat. 

Úřad podle něj analogicky stanovil, že takový kandidát na prezidenta ČR musí transparentní účet zřídit do pěti dnů od oznámení kandidatury. „Jestliže oznámil kandidaturu v neděli, tak pět dní by mělo být do čtvrtka,” řekl Outlý s tím, že je ale také možné počítat dny pracovní, a tak by to bylo až do pátku a očekává tedy, že nejpozději dnes úřad informace dostane.

Symbolickou pokutu by Topolánkovi udělil další člen úřadu Jiří Navrátil. „Osobně to vidím minimálně na zveřejnění toho, že kandidát nesplnil svou povinnost. Měla by tam být podle mě nějaká sankce, ať už symbolická nebo ne,” komentoval situaci.

Neřeší se pouze účet

Mirek Topolánek oznámil kandidaturu v neděli, do úterka se mu podařilo nasbírat potřebných deset senátorských podpisů a svou kandidaturu zaregistrovat na ministerstvu vnitra. Problémy s transparentním účtem nejsou ale jediné, co se v souvislosti s jeho kandidaturou řeší.

Ministerstvo vnitra je v rozporu s některými ústavními právníky kvůli tomu, zda je možné, aby jeden senátor či poslanec podepsal kandidaturu více uchazečům. Pokud by to možné nebylo, Mirek Topolánek by do boje o Hrad zřejmě nezasáhl. Definitivní seznam kandidátů ministerstvo zveřejní 24. listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Do boje o Hrad se přihlásilo 18 lidí

Lhůta pro přihlášení se do boje o prezidentský úřad v úterý odpoledne vypršela. Zaregistrovalo se zatím celkem 18 lidí, reálně se však o hlasy při lednové...

Výběr článků

Načítám