Hlavní obsah

Topolánek nabídl, že vypáruje poslankyni ČSSD

Právo, Novinky, trj, ada, gö
PRAHA

Sociálním demokratům hrozí, že jim na úterní klíčové schůzi Sněmovny bude chybět nemocná poslankyně Lenka Mazuchová. V úterý přitom před poslance předstoupí vláda předsedy ODS Mirka Topolánka se žádostí o důvěru. Topolánek nabídl, že Mazuchovou sám vypáruje.

Článek

Chce tím podle svých slov přispět ke zvýšení české politické kultury. "Určitě nebudeme zamezovat vstupu pana předsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška s příslušnou žádostí na klub ODS, jako to činila ČSSD nám. Domnívám se, že žádosti předsedy klubu ČSSD má poslanecký klub ODS vyhovět," sdělil Topolánek. Současně popřál Mazuchové brzké uzdravení. "Slušnost není slabost," řekl.

Mazuchová odmítla říci svou diagnózu, podle neoficiálních informací se podrobila chirurgickému zákroku v jedné z pražských nemocnic.

"ODS mě vypárovat odmítla, nyní se jedná se Stranou zelených," řekla přitom Právu dopoledne Mazuchová. Doplnila, že v nejhorším případě se sebezapřením do Sněmovny přijde.

Kromě Topolánka ale podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška vypárování slíbil i předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Pokud by ODS poslankyni nebyla ochotna vypárovat, udělají to lidovci a údajně i zelení. Řekl to úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal.

Paroubek věří v dohodu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že se ČSSD podaří se s ODS dohodnout a Mazuchovou vypárovat. Pokud jednání s ODS zkrachuje, přijde na řadu jednání se Stranou zelených a lidovci. "Pokud se ani to nepodaří, tak ji přivezeme," řekl Paroubek.

Připomněl, že ČSSD vypárovala při ustavující schůzí Sněmovny poslance ODS Miloše Pateru, ale Topolánka za gesto pochválil. "Vítám to jako akt, který považuji za součást politické kultury. Poslanci ČSSD se zachovali stejně v případě vypárování pana poslance Patery," uvedl Paroubek.

Záležet bude i na rozhodnutí KDU-ČSL

Pokud by ČSSD skutečně chyběl jeden poslanec a nepodařilo by se jí dojednat jeho vypárování, neznamená to ještě automaticky, že Topolánkův menšinový kabinet hlasováním projde. K tomu by totiž premiér potřeboval, aby kromě poslanců ODS a Strany zelených hlasovali pro vládu také všichni lidovci. Pak by pro vládu hlasovalo 100 poslanců, což by v případě 199 přítomných členů Sněmovny byla potřebná nadpoloviční většina.

Z dosavadních vyjádření zástupců KDU-ČSL zatím vyplývá, že lidovci při hlasování o důvěře opustí sál. Tím se sice sníží počet přítomných poslanců, ODS a SZ ale v tomto případě na většinu nedosáhnou. Lidovci oznámí definitivní rozhodnutí v úterý po zasedání celostátního výboru.

Brněnská organizace KDU-ČSL přitom v pondělí vyzvala své poslance, aby podpořili Topolánkův kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám