Hlavní obsah

Topolánek mluvil s Bursíkem o nové vládě

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí začalo další kolo jednání politických stran o podobě nové vlády. Jako první se premiér a předseda ODS Mirek Topolánek setkal v Kramářově vile s předsedou Strany zelených (SZ) Martinem Bursíkem a poslankyní Kateřinou Jacques.

Článek

Zelení donesli Topolánkovi ukázat návrh novely ústavního zákona, který by umožnil rychlejší rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. "Na tom jsme se shodli," řekla Novinkám Jacques. ODS se zúčastní předložení návrhu ve Sněmovně. Zelení se pro něj budou tento týden snažit získat podporu všech stran. Návrh by mohli poslanci dostat na stůl už příští týden, jde totiž o poslaneckou iniciativu pozměňující senátní předlohu na stejné téma.

Zelení a ODS se shodli i na předčasných volbách, které považují za optimální řešení současné politické situace. "Naše představy se přibližují, shodujeme se na proceduře," uvedl Bursík.

Setkání se zúčastnili také místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a šéf občanskodemokratických poslanců Petr Tluchoř.

Diskuze se vedla i o podobě nové vlády. Zelení zopakovali Topolánkovi, že preferují vládu složenou z odborníků, která by zemi dovedla co nejdříve k předčasným volbám. SZ také odmítla možnost přistoupit na vytvoření vlády složené z ODS, ČSSD a lidovců. "Dělat nějakou stafáž ODS a ČSSD nás nezajímá," zdůraznila Jacques.

Premiér bude v úterý jednat také se zástupci KSČM a KDU-ČSL. Sejde se rovněž s představiteli ČSSD, datum ale neupřesnil.

Klaus dnes jednání nechystá

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl v neděli řekl, že prezident chce jednat co nejdříve. S politiky měl mluvit už v pondělí.  Jednání ale začnou pravděpodobně až v úterý. "Dnes to vypadá spíše, že ne," řekl Novinkám prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Klaus zatím svůj budoucí postup neoznámil. Podle prezidentova tajemníka Ladislava Jakla bude ale druhý pokus patřit znovu ODS.

Pozice ODS po senátních volbách posílila. Občanští demokraté získali v horní komoře nadpoloviční počet křesel a tím ústavní většinu.

"Je potřeba přestat chodit kolem horké kaše. Senátní a komunální volby vyhrála ODS," řekl v České televizi Jakl. Podle něj prezident v nejbližších hodinách či dnech požádá ODS, aby nominovala ze svého středu osobnost, kterou pověří vyjednáváním o nové vládě.

Mirek Topolánek to už zřejmě nebude. Právu to řekl dobře informovaný zdroj blízký Hradu.

Mezi variantami je velká koalice i vláda odborníků

O tom, kdo by mohl být příštím premiérem, se zatím jen spekuluje. Padla již jména populárních regionálních politiků jako například moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského a pražského primátora a místopředsedy strany Pavla Béma.

Pokud by Klaus jmenoval Béma, pootevřel by tím cestu k vytvoření koalice ČSSD a ODS . Takové variantě je totiž pražský primátor nakloněn. Dohoda obou velkých stran přitom bude k vytvoření vlády nutná i z toho důvodu, že Klaus si přeje stabilní vládu, která nestojí na hlase nějakého přeběhlíka. Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že velkou koalici podporuje, ale on sám by se jí neúčastnil. Strany by se pak v takovém případě dohodly bez svých předsedů. ODS se ale většinou staví proti velké koalici. 

"Myslím si, že se dá jednat o programovém kompromisu, o středovém programu," řekl v neděli Právu Paroubek. Obě strany se ale liší v názorech na trvání a složení nové vlády. Zatímco občanští demokraté si přejí dočasnou vládu, která by zemi dovedla k předčasným volbám v červnu příštího roku, ČSSD chce předčasné volby nejdříve na podzim roku 2008. Sociální demokraté také zřejmě nepůjdou do vlády, ve které by seděl nynější minstr vnitra Ivan Langer či ministr financí Vlastimil Tlustý.

Další variantou politického uspořádání je široká vláda ODS a ČSSD spolu s jinými stranami. V úvahu připadá i vláda odborníků, která by dovedla zemi k předčasným volbám.

Lídři stran si přejí rychlejší rozpuštění Sněmovny

Předsedové stran se zatím shodli na možnosti upravit senátní novelu ústavního zákona, která chce zjednodušit rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb. Návrh, se kterým v neděli přišla Strana zelených, předpokládá, že by o rozpuštění Sněmovny mohli rozhodnout tři pětiny poslanců [celá zpráva].

S čím návrh počítá:

Původní senátní návrh novely ústavního zákona počítá s tím, že by prezident republiky mohl po demisi vlády rozpustit Poslaneckou sněmovnu, jestliže s tím bude souhlasit nadpoloviční většina poslanců.

Strana zelených ale navrhuje tuto hranici zvýšit. O rozpuštění Sněmovny by podle zelených měli rozhodnout tři pětiny (120) poslanců. "Třípětinová většina je dostatečnou pojistkou, aby této možnosti nemohlo být zneužito," řekl v neděli Bursík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám