Hlavní obsah

Topolánek: Kalousek je schopnější než Tlustý

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek uštědřil políček svému stranickému kolegovi Vlastimilu Tlustému, když prohlásil, že expředseda lidovců Miroslav Kalousek má větší schopnosti vést ministerstvo financí. Tlustý je přitom dlouholetým expertem ODS v oblasti financí a post šéfa tohoto resortu zastává v dosluhující menšinové vládě občanských demokratů. V trojkoaličním kabinetu s lidovci a zelenými ho má nahradit právě Kalousek.

Článek

Topolánek v Českém rozhlasu nejdříve na otázku, zda členové ODS nemají právo mluvit do sestavení vlády, odpověděl: "Jsem o tom hluboce přesvědčen, protože kdyby o tom rozhodovali členové ODS, tak by chtěli, aby byl postižen regionální prvek, tvrdili by, že ten, kdo vyhrál volby, má větší právo dělat ministra, než ten, kdo na to má předpoklady."

Na další dotaz, zda tedy podle této logiky má Kalousek větší schopnosti dělat ministra financí než Tlustý, uvedl: "To si myslím, že je pravda, když to řeknete takto. I když se Vlastimilu Tlustému můžu omluvit, tak to pravda je, že (Kalousek) má profesionální předpoklady vyšší."

Svůj názor Topolánek zdůvodnil slovy: "Zeptejte se v Parlamentu. Já si myslím, že Miroslav Kalousek přes všechny kontroverzní věci je jeden z největších profesionálů v oblasti rozpočtové a je to člověk, který ten resort nepochybně zvládne."

V ODS se již léta traduje, že mezi Topolánkem a Tlustým panují napjaté vztahy. Oba politici se zejména před červnovými volbami do Sněmovny snažili veřejnost přesvědčit, že žádné spory neexistují, a například společně vystupovali na mítincích. Tlustý jako stínový ministr financí byl přitom spojován s hlavním předvolebním tahákem ODS v podobě rovné daně.

Topolánek včera také zopakoval, že ti občanští demokraté, kterým se nelíbí ústupky lidovcům a zeleným, chtějí ve skutečnosti vládu s předsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem. "Jistá skupina lidí má představu o volbách v roce 2008 - kdy by se změnily kandidátní listiny - a mají ambici vládnout. Je to část hejtmanů a část neuspokojené pražské ODS," uvedl Topolánek.

Reklama

Související články

Poslanecké pomníčky mohou ohrozit rozpočet

Schodek státního rozpočtu na příští rok může vzrůst o několik miliard korun, pokud se poslancům rozpočtového výboru podaří v rámci druhého čtení prosadit...

Výběr článků

Načítám