Hlavní obsah

Topolánek: Informace z vyšetřování kauzy Savoy zřejmě pustíme ven

Právo, Jiří Ovčáček, Jakub Troníček

Vláda možná v nejbližší době zveřejní informace z vyšetřování kauzy Savoy. Novinářům to v kazašské Astaně řekl premiér Mirek Topolánek (ODS) s tím, že výsledky šetření jsou již k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

„Nyní půjde do vlády kompletní zpráva ze všech složek, které se na tomto podílely,“ uvedl šéf kabinetu a jmenoval přitom obě naše civilní tajné služby, tedy BIS a ÚZSI, policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Inspekci policie.

„Vláda bude muset rozhodnout, jak s touto informací, kterou ještě nedostala, naložit,“ sdělil.  

Kvůli úniku nahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy před loňskými prezidentskými volbami byl už obviněn tehdejší vysoký důstojník rozvědky a také bývalý policista z útvaru zvláštních činností.

„Pokud to bude nezbytně nutné, tak musí dojít k takovému uvolnění informací, a to musí vláda rozhodnout, aby se veřejnost seznámila s celou kauzou o ovlivnění volby prezidenta,“ doplnil k tomu včera Topolánek.

Ten přitom již krátce po vypuknutí celé kauzy loni v zimě na základě informací od BIS oznámil, že za únikem stojí bývalý šéf rozvědky Karel Randák a také tehdejší neformální poradce šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Petr Dimun. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) včera v této souvislosti uvedl, že minimálně volitelé, kteří se loňské dramatické volby prezidenta účastnili, mají právo dostat do rukou detailnější informace o jejím pozadí.

„V tuto chvíli jsou obviněni dva lidé a jsem rád, i když samozřejmě ctím presumpci neviny, že se ukazuje, že tyto věci jdou vyšetřit,“ poznamenal k tomu ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám