Hlavní obsah

Topolánek: Čunkův projev byla chyba, měl radši mlčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Projev, se kterým vystoupil na páteční schůzi Sněmovny vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), se setkal s kritikou nejen opozičních poslanců, ale také zákonodárců ze stran vládní koalice. Premiér Mirek Topolánek jej označil za chybu. Čunek před poslanci detailně popisoval svůj spor s bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou, která je klíčovou svědkyní v jeho údajné korupční aféře.

Článek

Už jeho první slova ale vyvolala hlasité protesty mezi levicovými poslanci. "Pro mě je nejlépe, protože jsem senátorem, do této Sněmovny vůbec nechodit," řekl Čunek. Sociální demokraté pak během jeho projevu opustili jednací sál.

Urbanové šlo o peníze, tvrdí Čunek

Vicepremiér citoval z dopisu právního zástupce Urbanové. Uvedl, že na zakládě tohoto dopisu lze usoudit, že Urbanovou zajímala především otázka jejího platu. "(Až) poté do toho byl vnesen nějaký sexuální podtext s upozorněním na to, abych si dal pozor, že já to budu dokazovat, a pak teprve jsem byl upozorněn na to, že když se zachovám, jak chtějí, žádné problémy nebudou," prohlásil.

"Nechci zlehčovat tuto okolnost poznámkami, které jsem zaslechl, že tak se chová jenom žena, která profesionálně za peníze prodává své tělo. To já hodnotit nebudu," poznamenal vicepremiér. 

Předseda strany Jiří Paroubek označil výroky vicepremiéra za útok na svědkyni i na nezávislost soudu a za politickou chybu. "A jestli pro nic jiného, tak z těchto důvodů by pan Čunek neměl sedět dál ve vládě," uvedl.

Levici se na pátečním zasedání nepodařilo prosadit diskuzi o Čunkově případu ČSSD kvůli tomu iniciovala hlasování o nedůvěře kabinetu, které proběhne ve středu. [celá zpráva]

Topolánek si s Čunkem promluví

"Pokládám vystoupení Jiřího Čunka ze velice nešťastné, ... byla to velká chyba," řekl novinářům Topolánek. Bylo by podle něj lepší, kdyby první místopředseda vlády mlčel. Hlasování o nedůvěře označil za nemilou věc. "Já se o tom s Jiřím Čunkem určitě budu bavit," dodal.

Mohlo by se tak stát již v pátek odpoledne, kdy se kvůli české pozici na blížícím se summitu EU sejdou v Kramářově vile lídři všech tří koaličních stran.

"Teprve teď dochází ke skutečnému nátlaku na orgány činné v trestním řízení a na státní zastupitelství," komentoval páteční jednání Sněmovny Topolánek. Případ podle něj nese "stopy ovlivňování". Předseda vlády zdůraznil, že on je poslední, kdo by chtěl do kauzy zasahovat.

I když Čunka veřejně kritizoval, v tuto chvíli ho z kabinetu neodvolá. "Jasně jsem řekl, kdy Jiřího Čunka odvolám," připomněl Topolánek dohodu, podle níž by měl Čunek skončit, pokud bude obžalován z přijetí úplatku.

Čunek neměl vůbec vystupovat

"Bylo to strašný," reagoval na projev šéfa KDU-ČSL jeden z koaličních poslanců. Podle něj existovala dohoda, že Čunek vůbec nevystoupí.

Čunek takové ujednání nepotvrdil. "Ta dohoda taková nebyla. Ale musím potvrdit, že mí kolegové a pan premiér mi pak říkali, že tady je úplně zbytečné cokoli říkat, tady se nemusí říkat nic, tady se to rozhodne hlasováním," uvedl.

Své vystoupení před Sněmovnou hájil tím, že bojuje nejen za sebe, ale za všechny politiky. "Všechny ty, kteří jsou na nějakých významných funkcích, případně jsou v nějakém takovém postavení, kdy mohou být vydíráni někým, kdo si na ně vymyslí nějaké obvinění," řekl novinářům.

I předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques si myslí, že Čunkovo vystoupení bylo velmi nešťastné, měl by podle ní odstoupit. "Domníváme se, že plénum Poslanecké sněmovny není soudním tribunálem a neměla se tam tato debata vůbec odehrávat," řekla novinářům.

Bez ohledu na to ale zelení vládu při hlasování o nedůvěře podrží. "Jedno nešťastné vystoupení neovlivňuje to, jestli vláda dostane, nebo nedostane důvěru," dodala.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že vláda na sebe bere politickou odpovědnost, kterou na sebe odmítl vzít Čunek. Vláda důvěru komunistů nemá, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám