Hlavní obsah

Topolánek byl opět zvolen předsedou ODS

Právo, Novinky, luk, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mirek Topolánek byl opět zvolen předsedou ODS. Hlas mu dalo 330 delegátů víkendového kongresu z 476 hlasujících. Podpořilo ho tak 70 procent členů. Topolánek křeslo obhájil už potřetí, v čele strany bude stát další dva roky. Strana nyní bude volit místopředsedy. O křeslo toho prvního se původně ucházeli čtyři lidé, ministr vnitra Ivan Langer se ale před volbou kandidatury vzdal.

Článek

Topolánek chtěl dostat výraznou podporu, aby mohl příští týden pokračovat v jednáních o vládě s podporou všech stran vyjma komunistů, a tedy jednat s ČSSD, jak mnoho zástupců ODS odmítá. Nejsilnější strana by pak neprosadila předčasné volby už příští rok, jak usilovala.

"O mandát jsem si řekl velmi tvrdě v projevu, důvěra 70 procent je v takovém kontextu nebývalá, neskutečná. Těch 30 procent nejsou ani tak hlasy proti mně, ale vůbec proti jednání s ČSSD a pro předčasné volby hned zítra," řekl Topolánek Právu.

Současně si je ale vědom, že dostal jasný signál, že je potřeba prosazovat předčasné volby co nejdříve. Doplnil, že slabý mandát by podle něj byl něco přes 50 procent.

Na kongresu předčasné volby prosazovala velká část delegátů. Většinou se současně vyslovovali proti jednání s ČSSD. ODS má nyní v předvolebních preferencích převahu a v případných volbách by zřejmě zvítězila s větší převahou než v těch červnových.

S projevy na téma spolupracovat či nikoliv se sociální demokracií, vystupovali delegáti po celou sobotu. [celá zpráva] Debata pokračovala i v neděli ráno.

Topolánek: Nechci vyhrát volby a jít do opozice

Volba předsedy začala před jedenáctou hodinou. Topolánek předtím vystoupil s projevem, v němž se ohradil proti kritice těch, kteří prosazovali předčasné volby. Z jejich slov prý pochopil, že "ODS zavazuje své vyjednavače, aby s nikým nejednali, ale rovnou zařídili předčasné volby a v té době zavedli rovnou daň," řekl Topolánek.

Rozladěně reagoval i na projevy, které ho upozorňovaly, že musí prosazovat program strany. Poslanec Pavel Bratský navrhl usnesení, které by Topolánka jako hlavního vyjednavače k tomuto zavazovalo.

Topolánek řekl, že chce být premiérem. Reagoval na některé projevy, které vyzývaly, aby ODS raději odešla do opozice. Nechce prý být předsedou strany, který vyhrál šestkrát volby a nakonec skončil v opozici a politickém důchodu.

Reklama

Související články

DOKUMENT: projev předsedy ODS Mirka Topolánka

Předseda ODS Mirek Topolánek v projevu požádal stranu o silný mandát při volbě předsedy. Řekl, že pokud někdo nesouhlasí s tím, jak vyjednává, ať ho nevolí....

Výběr článků

Načítám