Hlavní obsah

Topolánek bude v únoru jednat s Bushem o radaru

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek bude 27. února jednat v USA s americkým prezidentem Georgem Bushem o zvažovaném umístění amerického protiraketového radaru v Česku. Měsíc před Topolánkem bude o radaru jednat v USA polský premiér Donald Tusk. Informoval o tom server iHNed.cz.

Článek

O cestě do USA se Topolánek zmínil v rozhovoru pro Hospodářské noviny, o kterém iHNed.cz informoval. Na dotaz, zda vláda prosadí zřízení americké radarové základny v Česku, Topolánek odpověděl, že se kvůli tomu sejde s Bushem. Mluvčí vlády Jana Bartošová serveru potvrdila, že Topolánek se s Bushem setká při cestě do USA 27. února.

Na rozdíl od předsedy vlády ale mluvčí odmítla, že by důvodem setkání měl být radar. "To není pravda, že jedeme jednat o radaru. Je to oficiální návštěva Spojených států," řekla. Uvedla, že Topolánkova cesta je naplánována na dny 27. února až 1. března a že se plán cesty může ještě změnit.

Podle iHNed.cz se ale Topolánek pro HN jasně vyjádřil, že hlavním tématem návštěvy má být právě radar. "Další postup budeme koordinovat s Polskem. V tuto chvíli nehrozí, že by se otázka radaru přesunula na novou americkou administrativu, chceme to zvládnout v tomto funkčním období. Donald Tusk jede do Ameriky v lednu, já tam mířím kolem 27. února," řekl premiér HN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česká vláda vyjednává s Američany o možném umístění protiraketového radaru na českém území už několik měsíců, i když veřejné mínění a parlamentní opozice v České republice není záměru příliš nakloněno.

Američané předpokládají, že kromě radaru v Česku by v Polsku vznikla základna s raketami, jež by radar naváděl na letící nepřátelské rakety, které by tak byly sestřeleny. Předpokládá se, že raketová a radarová základna by mířily například proti případným letícím íránským střelám. Proti americkým základnám v ČR a Polsku ale ostře vystupuje i Rusko, které tvrdí, že jsou namířeny proti němu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám