Hlavní obsah

TOP 09: Ostře na neplatiče alimentů

Právo, kab

Stát by si měl došlápnout na neplatiče výživného na dítě, míní TOP 09 a navrhuje zpřísnění trestního zákoníku. Trestným činem by se mělo stát už dvouměsíční neplacení výživného, nyní platí hranice čtyř měsíců. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je ostře proti.

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Článek

„Hrozba trestního stíhání bude víc motivovat povinné osoby k řádnému splácení. Bude tak zamezeno negativním dopadům na život dětí, které plynou z neplnění vyživovací povinnosti,“ řekl Právu Martin Plíšek z TOP 09.

Zákon předkládá s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou. „Aktuální hranice čtyř měsíců představuje příliš dlouhé období. Rodič, který je na všechno sám, potřebuje nakoupit jídlo nebo zaplatit kroužky dětem hned,“ vysvětlila Adamová.

Samoživitelům se přitom snaží pomoci i vládní návrh zákona o zálohovém výživném. Měsíčně by podle návrhu mohl rodič od státu dostávat až 2500 korun místo neplatiče alimentů. Dávku by dostaly domácnosti s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Po dlužnících by vyplacenou dávku pak vymáhal úřad práce.

Podle TOP 09 toho ale návrh moc neřeší. „Speciální dávka jen hasí požár, který už vznikl, ale my se musíme zejména snažit mu předcházet,“ řekla Adamová.

„V cele nepomůžou“

Ministr Pelikán s návrhem TOP 09 nesouhlasí. „Na odborné úrovni se uvažuje naopak o dekriminalizaci, protože zavírání neplatičů nikam nevede, naopak,“ napsal Právu.

Nyní sedí za mřížemi tisícovka neplatičů na děti. Na alimenty se však ve vězení těžko vydělává. „Pokud se nám pro ně podaří sehnat práci, tak ano, ale vydělají si řádově méně než venku. Celkově je tam negativní efekt – zpřetrhání ekonomických vazeb člověka a tím ohrožení schopnosti platit i po výkonu trestu,“ dodal Pelikán.

Také podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) návrh TOP 09 neřeší problémy. „Proti zkrácení lhůty nic nemám, pokud by to neplatiče donutilo platit dřív. Je třeba zvýšit vymahatelnost, aby soudní výkon byl efektivní jako exekuce, a usměrnit rozhodování soudu. Pokud je neplatič ve vězení, dětem to nepomůže,“ napsala Právu.

Související témata:

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nová tvář TOP 09 - jednatřicetiletá poslankyně Markéta Adamová. Na sněmu 29. listopadu se stala místopředsedkyní strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Za neplacení výživného hrozí až dva roky vězení i podmínka nebo peněžitý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám