Hlavní obsah

Ťok chce odkoupit lom u D8, majitelé přitom o prodeji neuvažují

Právo, koc, pro
Praha

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se koncem loňského roku setkal se zástupci kamenolomu Kámen Zbraslav, se kterou se stát od loňského léta soudí o miliardovou náhradu škody. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je kamenolom Dobkovičky, který Kámen Zbraslav vlastní, jedním z viníků sesuvu půdy na dálnici D8. Jeho majitelé to ale odmítají a chtějí, aby stát žalobu stáhl. Ťok navrhl, že stát lom odkoupí, zástupci lomu jsou proti.

Foto: Mapy.cz

Lom Dobkovičky

Článek

„Ministr Ťok a generální ředitel ŘSD Jan Kroupa se s majitelem kamenolomu Kámen Zbraslav sešli už před Vánocemi, aby mu představili plán, jak by se obě strany mohly domluvit bez soudního sporu. Navrhli mu prodej lomu u Lovosic státu a útlum těžby. Ke stažení žaloby na lom by opravdu mohlo dojít,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „S majitelem lomu jsem se sešel a dal mu najevo, že bychom stáli o mimosoudní řešení. Není zájmem státu likvidovat podnikatele,“ uvedl Ťok.

Současně na něj ale tlačí kraj, aby u Dobkoviček vznikla ještě jedna mimoúrovňová křižovatka a kamióny z lomu nejezdily přes vesnice. „Každá další křižovatka na dálnici mně ale přijde zbytečná. Raději bych za peníze, za které bychom museli stavět křižovatku, tento lom vykoupil a přivedl ho k útlumu. Šetrnou a řízenou výrobu bychom měli sanovat a později místo zalesnit,“ řekl.

Letecké záběry stavebních prací na D8 z 19. říjnaVideo: Novinky

„Pevně věřím, že se s lomem ještě před termínem soudního jednání v únoru domluvíme, stejně jako jsme se už bez problémů domluvili na odtěžení hlušiny, kdy nám lom vychází vstříc. Majitele lomu jsem ujistil, že vše chceme seriózně vyřešit,“ doplnil ministr.

Nejprve stáhnout žalobu

Pavel Sedláček, právní zástupce společnosti Kámen Zbraslav, která vlastní kamenolom Dobkovičky, ve čtvrtek Právu schůzku potvrdil. „Pan ministr se dotazoval, zda bychom byli ochotni jednat o odprodeji lomu. Vysvětlili jsme mu, že za situace, kdy je na nás podaná žaloba, bychom se necítili komfortně sednout si za jednací stůl, kdy proti vám sedí partner, který po vás chce jednu miliardu a 40 miliónů a tvrdí, že jsme za ni odpovědni,“ přiblížil Sedláček průběh údajně krátké schůzky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Práce na odstraňování horní části sesuvu v lomu Dobkovičky

„Navíc nám není zcela zřejmé, proč by k takové transakci mělo dojít. Pan ministr to vysvětlil jednak potřebou sanace toho celkového komplikovaného území, jednak dalšími investičními záměry,“ doplnil Sedláček.

Vedení firmy po uveřejnění analýzy Akademie věd ČR, podle které může za sesuv kromě přetížení horní části svahu a zvýšení hladiny podzemní vody také použití takzvaného nezajištěného řezu dálnice při výstavbě, nevidí důvod, proč by žaloba měla dál existovat.

„Mělo-li by vůbec dojít k nějakým jednáním o odkupu lomu, tak bychom byli rádi, kdyby ta žaloba byla stažena. Navíc máme k dispozici zahraniční posudky, ze kterých vyplývá, že lom není naprosto žádnou hrozbou pro provoz dálnice,“ zdůraznil Sedláček.

Na další schůzce se nedohodli

Ministr Ťok v reakci na požadavek stáhnutí žaloby podle Sedláčka reagoval poznámkou, že řešení problému by bylo komplexní. Konkrétní finanční nabídka na koupi lomu ze strany ministra prý nepadla.

Na další schůzce se její účastníci nedohodli. „Z toho vyplývá, že jednání o případném odprodeji lomu aktuálně neprobíhají,“ zdůraznil Sedláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám