Hlavní obsah

Ťok by měl skončit, ozvali se komunisté den poté, co ho instalovali do vlády

Novinky, Barbora Zpěváčková

Den poté, co komunisté ve Sněmovně podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD, už začínají mluvit do personálního složení kabinetu, pro který v noci na čtvrtek hlasovali. Šéf KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že bude tlačit na odchod ministra dopravy Dana Ťoka (ANO). Ten komunisty naštval, když v pátek obměnil dozorčí radu Českých drah.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Filip novinářům řekl, že bude dále tlačit na odchod Ťoka z vlády. Ministr vadí komunistům dlouhodobě. „Dlouhodobě na to tlačím,” doplnil Filip.

Z devíti členů dozorčí rady došlo k výměně pěti. Skončil mimo jiné předseda rady Milan Feranec (ANO). [celá zpráva]

„Den po toleranci KSČM k vyslovení důvěry menšinové vládě přichází ministr dopravy Ťok s vyhlášením o odvolání vedení ČD. KSČM považuje tento záměr ministra dopravy za vážné ohrožení existence národního dopravce,“ uvedl ve stanovisku výkonný výbor KSČM, který zasedá od pátečního rána.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Podle komunistů je skandální, že ministr čekal na pevný mandát, aby mohl tento krok provést. „To potvrzuje, že se jedná o dlouhodobý záměr, který jde na ruku soukromým dopravcům a odpovídá zadání premiéra,“ kritizují komunisté.

Vyberou nové vedení firmy

Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na management Českých drah.

Výměna vedení ČD je podle KSČM privatizační destabilizací podniku se 17 tisíci zaměstnanci. „Předseda vlády Andrej Babiš si musí být vědom, že rozhodnutí Ťoka vyvolá bouři odporu nejen u zástupců zaměstnanců, ale i u odborné veřejnosti,“ zlobí se komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám