Hlavní obsah

To nejsou naši komunisté, ale vaši, přetahovali se Nečas se Sobotkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stínový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá za největší chybu svého vládního protějšku Petra Nečase (ODS), že nezamezil působení VV potažmo ABL ve vládě. Sám se prý s projektem Víta Bárty paktovat nebude a za koaliční partnery by prý nechtěl ani KSČM. Nečas mu vytkl, že o komunistech hovoří jako o „našich“, a krom toho také to, že navzdory kauzám se na jihu Čech nadále „zimoluje“ a ve Slezsku „palasuje“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a lídr opozice Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Nečas se Sobotkou se střetl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„VV nejsou náš koaliční partner a jsem přesvědčen, že ani nebudou náš partner,“ řekl Sobotka, ale dodal podmínku, že partaj by musela projít vnitřní změnou k demokratizaci svých struktur. Ta chybí podle Sobotky i komunistům, navíc se mu nelíbí jejich program. Připustil však možnost menšinové vlády ČSSD opírající se o jejich hlasy.

Nečas se přitom pozastavil nad tím, že Sobotka připojuje ke KSČM přivlastňovací zájmeno „naši“. „To nejsou naši komunisté, to jsou vaši komunisté,“ ohradil se s nadsázkou Nečas.

„Mluvím o nich jako o českých komunistech, prostě to u nás tak je, tak nám je nepodsouvejte. Já také neříkám ‚vaše Věci veřejné‘ nebo váš ‚Vít Bárta‘,“ smál se šéf soc. dem.

Zimola není Drobil

Řeč během nedělního pořadu přišla také na otázku boje s korupcí, což otevřelo debatu o kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila, jehož případ údajného pokusu o uplácení dala policie na podnět žalobce k ledu.

Nečas připomněl, že Drobil hned po medializaci aféry odstoupil z ministerského postu na základě presumpce viny. Zeptal se pak Sobotky, jak je možné, že nepostupoval stejně v případě kauz jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a moravskoslezské hlavy kraje Jaroslava Palase, jejichž aféry jsou srovnatelné s Drobilovou. „Na jihu Čech se dále zimoluje a v Moravskoslezském kraji palasuje,“ řekl Nečas.

Sobotka odvětil, že případy podobné nejsou, protože je nevyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám