Hlavní obsah

TNS: K referendu o EU přijde více než polovina voličů

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K referendu o vstupu České republiky do Evropské unie přijde přes padesát procent právoplatných voličů. Vstup země do EU podporují především mladí do 29 let, kteří však prý většinou do volebních místností nedorazí. Naopak ne k integraci zaznívá stále ze strany zemědělců a důchodců. Uvedené údaje včera zveřejnila agentura TNS Factum.

Foto: Miroslav Volf

Simona Baumrtová se svými trenéry Tomášem Baumrtem a Jaroslavem Jezberou

Článek

K volebním urnám je nyní rozhodnuto přijít 70 procent osob, 20 procent se hlasování nezúčastní a 10 procent se rozhodne na poslední chvíli. "Na základě zkušeností z minulosti odhaduji, že nakonec přijde přes 50 procent oprávněných osob. Zbylých 20 procent, dnes ochotných se zúčastnit, zůstane doma," odhaduje reálnou účast voličů v referendu ředitel TNS Jan Herzman.

Rozdílná účast v plebiscitu připadajícího na 13. a 14. června se dá podle něj očekávat i v jednotlivých krajích. Zatímco v Praze, Plzeňském a Karlovarském kraji přijde velká část občanů, ve Středočeském, Pardubickém a Olomouckém kraji dají občané přednost jiným aktivitám. Průzkum TNS zopakoval, že při více než poloviční účasti může hlasovat pro vstup do EU až 80 procent voličů.

Pro EU jsou mladí, ti se ale k volbám nechystají

TNS zjišťovala nálady před referendem u 11 224 osob starších osmnácti let. 87 procent z nich vypovědělo, že se o vstup země do Unie zajímá: 31 procent často, 56 procent jen občas, 13 procent dění zcela opomíjí. Nejvyšší zájem o informace je mezi vysokoškoláky, muži, podnikateli a občany nad 45 let. Mnohem méně aktivní se ukázali mladí do 29 let, ženy a dělníci. V průzkumu se navíc ukázalo, že jednoznačně proti vstupu země do EU jsou stále důchodci a zemědělci, rozhodně pro je naopak mladá generace.

"Nemáme vyhráno. Proevpropsky smýšlející skupina, tj. mladí, nechtějí k referendu přijít," přiblížilo včera na tiskové konferenci Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR jeden z hlavních problémů referenda. Více než polovina oslovených, konkrétně 51 procent, tvrdí, že i přes masivní informační kampaň MZV nemá o EU důležité informace, aby mohli hlasovat pro vstup. 49 procent osob přitom dále tvrdí, že se cítí státem tlačeno k hlasování pro Unii. Jen třetina dotázaných si myslí, že mají dostatečný prostor k rozhodování.

Reklama

Výběr článků

Načítám