Hlavní obsah

Tlustý podal oznámení na Sobotku kvůli ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý podal v úterý trestní oznámení na ministra financí a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Podle Tlustého chtěl Sobotka prodejem aktiv České konsolidační banky (ČKA) připravit stát až o 11 miliard korun. Ministr financí mu úder hned odpoledne vrátil. Zažaluje ho pro pomluvu.

Článek

"Považuji za prokázané, a proto podávám trestní oznámení, že pan ministr financí konal v zájmu soukromé banky a nikoli v zájmu státu," řekl v úterý Tlustý s tím, že Sobotka porušil povinnosti při správě cizího majetku, tedy majetku státu.

"Žádný zákon jsem neporušil, všechna obvinění jsou lživá. Poslanec Tlustý manipuluje s fakty a vytrhává je z kontextu. Naopak usiluji o nalezení řešení, které bude mít co nejmenší dopady na státní rozpočet", řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle prohlášení Sobotky z konce ledna se Tlustý mstí za odvolání z čela dozorčí rady konsolidační agentury. Informuje prý nekorektně a nepravdivě o snaze vyřešit sporné pohledávky po bývalé IPB a snaží se věc politizovat. Tlustý byl z dozorčí rady ČKA odvolán Sněmovnou 2. února [celá zpráva].

"To není žádná pomsta. To je prokázaně připravovaná transakce, na jejímž konci měl český stát přijít o deset miliard korun. Já jsem se tomu pokusil zabránit," prohlásil Tlustý. Poslanec tvrdil, že výnosy z pohledávek by se měly pohybovat od 300 do 800 miliónů korun.

Trestní oznámení podal Tlustý na Sobotku kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a poškozování cizích práv.

Tlustý tvrdí, že jako bývalý šéf dozorčí rady ČKA Sobotkovi v transakci zabránil. Podle Tlustého spíše než zájmy státu hájí Sobotka zájmy ČSOB.

Anketa

Souhlasíte s trestním oznámením Vlastimila Tlustého na Bohuslava Sobotku?
ano
63,1 %
ne
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3491 čtenářů.

Reklama

Související články

Tlustý i Doležal v ČKA skončili

Sněmovna ve čtvrtek odvolala poslance Vlastimila Tlustého (ODS) z funkce předsedy dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA). Z dozorčí rady Sněmovna...

Výběr článků

Načítám