Hlavní obsah

Tlustý navrhl nejvyšší schodek v historii Česka

Právo, Jiří Vavroň

Schodek státního rozpočtu na příští rok, pro který chce ministr financí Vlastimil Tlustý v neděli získat partnery v tripartitě a v pondělí souhlas vlády, je podle jeho návrhu 119 miliard korun. Návrh počítá s příjmy 946,4 mld. a výdaji ve výši 1 083,4 mld. korun. Jedná se o nejvyšší schodek v historii Česka, schodek je dokonce vyšší než v roce 2003, kdy se musely sanovat škody po katastrofálních povodních.

Článek

V roce 2003 Sněmovnou schválený schodek dosáhl výše 111,3 miliardy, skutečnost byla pak 109 miliard.

Místopředseda ČSSD a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka v pátek prohlásil, že pro jeho stranu je limitní výše schodku do sto miliard korun, v jiném případě bude problém, aby pro něj ČSSD zvedla ruku. Paroubkova vláda připravila rozpočet se schodkem 88 miliard korun. Ministr Tlustý zdůrazňuje, že rozpočet je pravdivý, neobsahuje žádná účetní kouzla s příjmy a výdaji, počítá jen s reálnými penězi.

"Po osmi letech systematického školení a poučování ze strany ODS jak má být rozpočet úsporný, je to najednou jinak," řekl Právu bývalý místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD). Rozpočet počítá s tím, že příjmy z rozpočtu Evropské unie dosáhnou v příštím roce přes 77 miliard korun, naše odvody do kasy EU 30 miliard. Návrh rozpočtu přiznává, že stát nebude schopen se vyrovnat s nadměrným schodkem, což může mít nežádoucí politické důsledky - odsunutí eura.

I letos může být deficit vyšší

Pro letošní rok má vláda Sněmovnou schválený schodek ve výši 74,4 miliardy korun. Dá se reálně očekávat, že i tento schodek bude letos překročen. Na tuto možnost upozornil ve vystoupení v Poslanecké sněmovně 15. září místopředseda vlády Petr Nečas.

Schodek by teoreticky mohl dosáhnout výše překračující 100 miliard korun. Podle Nečase chybí na výplatu důchodů deset miliard, patnáct miliard korun by mělo být vyplaceno ČNB místo příštího roku již letos. Návrh rozpočtu na příští rok musí projednat v neděli tripartita, v pondělí na svém mimořádném zasedání vláda. Vláda může ještě základní parametry rozpočtu změnit.

Následně do konce září musí vláda zaslat první návrh rozpočtu Sněmovně, která by měla základní rámec rozpočtu - tedy výši příjmů, výdajů a schodek schválit či odmítnout. Pokud by rozpočet v tzv. prvním čtení prošel, v dalších kolech projednávání by se už nesměl měnit schválený rozpočtový rámec, tedy právě výše schodku, výdajů i příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám