Hlavní obsah

Tlustý hraje vabank, zakládá frakci uvnitř ODS

Právo, Novinky, ada, nig
PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve středu oznámí vznik platformy uvnitř klubu ODS ve Sněmovně. Ta má usilovat o renesanci volebního programu ODS, tedy hlavně o Tlustého rovnou daň. Podle lidí z okolí Tlustého podepíše manifest 9 poslanců a dalších 9 z 81 členů klubu ODS se k tomu chystá. Premiér Mirek Topolánek údajně s jejich podporou reformě počítat nemůže.

Článek

Tlustý v úterý na dotaz Práva nechtěl založení platformy blíže komentovat, a na všechny otázky odpovídal: "Po hlasování o nedůvěře vládě se dozvíte více."

Bývalý ministr financí se k vyslovení nedůvěry nepřipojí, ale svůj nesouhlas dá najevo zmíněným krokem.

Podle nepotvrzených informací se už domluvil např. s Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem. Podle dřívějších vyjádření by se mohli připojit i Petr Pleva, Michal Doktor, Jan Klas či Eva Dundáčková, kteří dávali dlouho najevo svou nespokojenost s podobou vládní reformy.

Z okolí Tlustého přitom v úterý prosákla informace, podle které by se členy platformy mohli stát vedle poslanců ODS také někteří hejtmani, starostové, primátoři, ale i ekonomové či podnikatelé.

Tlustý v posledních týdnech objížděl republiku, přičemž k rozhodnutí založit platformu uvnitř klubu ODS ho přivedla silná podpora podnikatelské lobby a také některých krajů.

Začátek štěpení ODS?

Tlustého příznivci shodně tvrdí, že v tuto chvíli nejde o zárodek žádné nové strany. Podle kuloárových spekulací ale nelze vyloučit, že souboj se může natolik vyhrotit, že platforma by mohla v budoucnu znamenat začátek štěpení ODS.

Poslanci ODS se ke své účasti v platformě vyjadřovali vyhýbavě nebo raději ani nezvedali telefony.

"Je to zaměřené na dodržování a prosazování volebního programu ODS,  a to zejména v ekonomické oblasti, ale nemá to přímou vazbu na vládní reformní balík," řekl Právu jeden z nich, který chtěl do zveřejnění programu platformy zůstat v anonymitě.

Zdroj dodal, že jsou si vědomi, že vláda je koaliční, a není tedy možné uskutečnit všechny předvolební sliby ODS, ale nechtějí se smířit s přílišnými ústupky koaličním partnerům. O svém záměru poslanci premiéra dopředu neinformovali.

Topolánek s rebely zatím nejednal

Premiér, ani nikdo z jeho okolí, zatím s většinou rebelů, kterým se nelíbí vládní reforma, podle zdroje nejednal o případné podpoře svého balíku. Zatím pouze jednají komise, kde se posuzují jednotlivé jeho části. Na otázku, zda to není nůž na krk premiérovi, zdroj prohlásil, že o noži nelze mluvit, neboť v prohlášení, které bude dnes zveřejněno, "není nic proti vládě a ani proti ODS". Tlustému účast v jedné z komisí nabídl vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas. [celá zpráva] Vedení Topolánkovy strany o tom ale ještě nerozhodovalo.

Balík daňových, sociálních a zdravotnických změn začátkem června přežil hlasování po prvním kole parlamentní debaty. Rozhodující souboj o reformu, s níž Topolánkova vláda svázala svou další existenci, začne podle dostupných informací v polovině srpna. [celá zpráva]

Středeční hlasování o důvěře vládě vyvolala ČSSD poté, co se jí nepodařilo prosadit diskusi o případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), obviněného z korupce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám