Hlavní obsah

Tlustý chce kvůli změnám v daních vrátit druhé čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý míní, že v daňové části reformy je třeba upravit odečitatelné položky tak, aby se daňové zatížení lidí snížilo. Poslanec by rád znovu otevřel druhé čtení reformy.

Článek

Dodal, že s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) zatím nejednal. "Čekám na termín (schůzky). Zúčastním se kdekoliv a kdykoliv," uvedl ve svém čtvrtečním prohlášení.

Již ve středu pohrozil, že reformu nepodpoří, pokud by většině lidí zvýšila daně. Bez jeho hlasu by ovšem vládní koalice balík daňových, sociálních a zdravotních novel zřejmě neprosadila. Kabinet přitom s reformou spojuje svůj osud.

Tlustý nechtěl spekulovat o tom, jak konkrétně docílit toho, aby se návrh reformy znovu otevřel. Jde o to, že takzvané druhé sněmovní čtení, kdy lze předkládat pozměňovací návrhy, skončilo ve středu. Pak dolní komora schůzi přerušila a poslanci se mají sejít až v úterý, kdy už by měli reformu definitivně schvalovat.

Reforma by se mohla oddálit

Poslanec soudí, že nejlogičtější by bylo druhé čtení opět otevřít. To by ale hlasování o reformě oddálilo. "Mně jde o výsledek. Nechci bazírovat na nějakém procesu. Ale jedno vím jistě - legrační by to (daňová část) zůstat nemělo," dodal.

Znovuotevření druhého čtení je celkem běžná praxe ve Sněmovně, která ovšem legislativní proces nutně prodlouží. Je jen otázkou proč Vlastimil Tlustý nepřišel se svými novými pozměňovacími návrhy již během druhého čtení.

Návrh reformy financí tak, jak ho nyní koalice prosazuje, sice snižuje sazby daně z příjmu, zároveň by se ale měly snížit slevy na daních. Podle některých informací by většina lidí ve výsledku platila vyšší daně, a to je pro Tlustého nepřijatelné. "To by se zesměšnila celá koalice ... Pokud se pod tohle podepíše, tak je legrační," uvedl. Dopady návrhu reformy podle něj nyní propočítává i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tlustý prohlásil, že ministerstvo financí připravilo daňový návrh tak, jako kdyby klesající schody končily jedním vzestupným schodem. "To, že ty schody jsou vyprojektované na financích jeden dolů a druhý potom zpátky, to je vidět ... tam není dál moc co ověřovat," řekl. Trvá na tom, že vláda musí postavit "normální schody a nezesměšňovat se schodem do kopce".

Co chce nově koalice v daňové oblasti

Větší snížení daní z příjmů fyzických osob

od ledna 2008 dle vládního návrhu - 15 % ze superhrubé mzdy, to je 23,1 % z hrubé mzdy

od ledna 2009 - 12,5 % ze superhrubé mzdy, to je 19,4 % z hrubé mzdy

Rychlejší snížení daní z příjmů firem

od ledna 2008 - 21 %

od ledna 2009 - 20 %

od ledna 2010 - 19 %

Snížení slev na dani od 2009

- základní sleva na poplatníka z 24 840 Kč ročně na 16 560 Kč

- sleva na vyživovanou manželku z 24 840 na 16 560 Kč

Snížení daňového zvýhodnění na děti

- v roce 2008 přechodně na jeden rok růst z 10 440 na 10 680 Kč

- pro další roky pokles z 10 680 na 10 200 Kč

Zvýšení spotřebních daní u tabákových výrobků

- růst má být od ledna o 7 % vyšší, než předpokládala vláda

Ponechání daňových úlev pro závodní stravování

Pozn.: opatření, u nichž není uveden zvláštní termín, mají platit od ledna 2008

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám