Hlavní obsah

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Novinky, ren
Aktualizováno

Poprvé pod vedením Jana Hamáčka zasedl ve středu Ústřední krizový štáb. Sešel se v 10 hodin dopoledne a primárně řešil rozdělení práce mezi jednotlivé odborníky ve skupinách, o jejichž zřízení informovalo užší vedení štábu v úterý. Doporučil i prodloužení nouzového stavu, a to až do 11. května, tedy o 30 dnů. Tiskovou konferenci po jednání štábu sledovali Novinky živě.

TK po jednání Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

Štáb se bude scházet jednou týdně vždy ve středu v počtu cca 30 lidí. Jsou v něm zástupci policistů, hasičů, armády, ministerstva vnitra, asociace krajů a další, kteří se rozdělí do několika pracovních skupin.

Ústřední krizový štáb pod Hamáčkem se bude scházet jednou týdně

Koronavirus

Ty byly vytvořeny již v úterý a jedná se o skupiny zaměřené na distribuci, nákupy, spolupráci se zdravotnictvím, mediální komunikaci i sledování dopadů na společnost. Skupiny by měly přicházet s návrhy na opatření do budoucnosti.

„Seznámil jsem všechny členy s tím, jak bude štáb fungovat a informoval jsem je o tom, jak to bude fungovat,“ řekl po jednání Hamáček.

Pochvaloval si i spolupráci s nominanty opozice, kterými jsou senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček za ODS, Prezident stomatologické komory Roman Šmucler za TOP 09, poslanec Vít Kaňkovský za KDU-ČSL a ekonom Filip Matějka za Piráty a STAN.

„Byla to velmi věcná diskuse a ukázalo se, že jsem schopní ty věci řešit věcně a táhnout za jeden provaz,“ dodal Hamáček.

V současné době nejvíce řeší štáb distribuci zdravotnických prostředků. „Máme přehled o tom, kde je, co objednáno a máme harmonogram, kolik věcí jsme kam poslali.  V současné době hasiči vyskladňují 800 tisíc respirátorů a 3 milionů roušek,“ dodal Hamáček.

Štáb zároveň doporučil vládě, aby požádala Sněmovnu prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Ten nyní končí 11. dubna.

Informoval i o složení speciálního poradního ekonomického tým. „Ten by se na situaci podíval z nadhledu a měl by být schopen připravit Marshallův plán, který nás čeká pro budoucnost,“ dodal na tiskové konferenci šéf štábu Jan Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám