Hlavní obsah

Respirátory z ČVUT jsou lepší než z Číny, dostanou je speciální oddělení nemocnic

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Odborníci z ČVUT vyvinuli speciální respirátor, který tisknou na 3D tiskárnách. Od příštího týdne by ho měli distribuovat do českých fakultních nemocnic. Respirátory mají podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) větší kvalitu než ty, které byly dovezeny z Číny. Dostanou je tak nemocnice, které mají speciální oddělení pro nové onemocnění Covid-19.

TK ministra zdravotnictví Vojtěcha a rektora ČVUT k výrobě roušek Video: Novinky

 
Článek

„Představujeme pozitivní projekt z dílny ČVUT. Jedná se o ochranné pomůcky, kterou budou vyrobené v České republice a které budou mít odpovídající kvalitu,“ sdělil na tiskové konferenci Vojtěch.

Jelikož jsou respirátory kvalitnější než respirátory dovezené z Číny, dostanou je nemocnice se speciálními odděleními pro Covid-19. „Budou distribuovány do Nemocnice na Homolce a Fakultní nemocnice u Svaté Anny. Tam tyto masky, které zajišťují větší ochranu, využijeme,” dodal Vojtěch.

Do konce týdne by mělo ČVUT dodat 600 respirátorů. „Od příštího týdne nám potom dodají každý den 500 kusů. Až nastaví technické procesy, budou mít kapacitu až 10 tisíc kusů denně,” upřesnil Vojtěch.

ČVUT tiskne speciální respirátory. Půjdou do fakultních nemocnic

Koronavirus

Respirátor s názvem „CIIRC RPD5“ by měl disponovat ještě vyšší ochranou než ty s evropským označením FFP3. Speciální filtr schopný zachytit 95 procent pevných částic z okolí by měl vydržet asi týden.

ČVUT tiskne speciální respirátory. Půjdou do fakultních nemocnic

Koronavirus

Skelet respirátoru vytiskne speciální 3D tiskárna. Ta používá k výrobě nylonový prášek, který se pomocí pojiva a žáru z lamp v tiskárně spojí do požadovaného tvaru. Odborníkům z ČVUT se podařilo tento respirátor vyvinout za jeden týden.

Kromě respirátorů pracuje ČVUT i na dalších projektech. Vyvíjí například plicní ventilátory nebo masky pro lékaře v první linii. Míchá také dezinfekční prostředky. Pro Nemocnici na Bulovce pak vyrábí robota, který by pomáhal s pipetováním vzorků.

Reklama

Výběr článků

Načítám